GRAĐANI OGORČENI RJEŠENJEM ŽUPANIJSKOG SUDA U MOSTARU

Hypo Alpe Adria Bank: Drugostepena presuda potvrdila zakonitost kredita u 'švicarcima'!

Arhiva07.04.14, 15:23h

Iako je Banka u drugostupanjskoj presudi dobila potvrdu zakonitog postupanja, Kovačević ističe kako je uprava te banke vrlo svjesna problema uvećanih rata zbog rasta tečaja franka i odlučna je da i dalje radi na rješenjima kroz olakšice u otplati

Hypo Alpe Adria bankaHypo Alpe Adria Bank d.d. priopćila je danas kako je zaprimila rješenje drugostupanjskog Županijskog suda u Mostaru prema kojem je poništena prvostupanjska presuda Općinskog suda u Mostar u vezi jednog od "CHF predmeta" te je potvrđeno kako je ugovor o kreditu s valutnom klauzulom u švicarskim francima u skladu s pozitivnim zakonskim propisima .

U priopćenju se pojašnjava kako se predmet vraća prvostupanjskom sudu na ponovni postupak i odlučivanje, te da je drugostupanjski sud utvrdio kako je prvostupanjski sud postupao po nedozvoljenoj i neurednoj tužbi i povrijedio, kako odredbe procesnog, tako i materijalnog prava.

- Drugostupanjska presuda potvrdila je naše uvjerenje da su krediti vezani valutnom klauzulom u švicarskim francima u skladu sa svim pozitivnim zakonskim odredbama i da je Banka postupala zakonito, kako u pogledu valutne klauzule, tako i u pogledu ostalih pitanja. Još jednom želim naglasiti da su ovi krediti zakoniti i klijenti neće riješiti problem u otplati time što će biti ogorčeni na Banku i čekati da netko drugi riješi problem - rekao je Dragan Kovačević, privremeni direktor Hypo Alpe Adria Bank d.d..

Iako je Banka u drugostupanjskoj presudi dobila potvrdu zakonitog postupanja, Kovačević ističe kako je uprava te banke vrlo svjesna problema uvećanih rata zbog rasta tečaja franka i odlučna je da i dalje radi na rješenjima kroz olakšice u otplati.

Olakšice podrazumijevaju smanjenje kamatnih stopa konverziju kredita u eure, čime se otklanja valutni rizik uz otpis jedne ili više rata, a čiji broj ovisi od svakog pojedinačnog kredita.

- Nećemo odustati od odgovornog i fer modela da kroz olakšice podijelimo teret između banke i klijenata - zaključuje Kovačević.

Kako se navodi u priopćenju Hypo Alpe Adria Bank d.d., drugostupanjski sud je u obrazloženju rješenja istaknuo kako ugovaranje valutne klauzule, kao zaštitne klauzule  koja je uobičajena u bankarskom poslovanju, nije bilo zabranjeno niti jednim zakonskim propisom i istovremeno potvrđuje da ovi krediti nisu devizni. U rješenju također stoji da je prvostupanjski sud pogrešno primijenio i odredbu čl . 395. Zakona o obligacijskim odnosima, kada je presudio da je klijent dužan otplaćivati kredit po tečaju CHF-a na dan plasmana kredita, a ne na dan dospijeća rate.

- Rješenje dalje navodi da treba imati u vidu da su zaključenim ugovorom ugovorne strane odredile uvjete vraćanja kredita te da sud nema pravo da derogira (mijenja) stvarnu volju ugovarača i mijenja ugovorne odredbe - navodi se u priopćenju.

(Fena/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook