DEPO ARHIV/ LJEPŠA STRANA BH. POLITIČARA (III)

Skrivene dame naše politike: Azra Radončić daleko ispred drugih supruga

Arhiva08.04.14, 11:35h

Treći nastavak DEPO Arhiva o ljepšoj strani bh. političara predstavlja nove četiri dame: Azru Radončić, Na(i)du Špirić, Spomenku Ljubić i Anitu Ivanković-Lijanović

azra i fahrudin radoncic
AZRA RADONČIĆ

Iako službeno više nije supruga Fahrudina Radončića, Azru Radončić jednostavno je nemoguće preskočiti na listi ljepših polovica bh. političara. Godinama je bila udata za osnivača SBB BiH, bivšeg ministra sigurnosti BiH i donedavno vlasnika izdavačke kuće “Avaz” koja je nakon razvoda pripala Azri. Sedmični magazin “Azra” koji izadaje spomenuta izdavačka kuća, dobio je naziv upravo po njoj.

Prije rata bila je vlasnica frizerskog salona u Sarajevu, a sada radi u menadžentu "Avaza". Dok su bili u braku, priča se da se Radončić volio hvaliti kako mu je supruga veoma radina; vjerovatno je zbog toga danas vlasnica niza vrijednih nekretnina u Sarajevu i okolini. Azrine prijateljice za nju kažu da je, osim što je vrijedna i vrlo sposobna, lijepa, atraktivna i da je kao takva bila veoma reprezentativna supruga novopečenog bh. političara.

Po kuloarima se priča da je do razvoda došlo isključivo iz praktičnih razloga i da se ljubav među supružnicima nikad nije ugasila.

Sa Fahrudinom ima dva sina: Irhada i Farisa.

nada spiric
NA(I)DA ŠPIRIĆ

Nada Špirić, supruga Nikole Špirića, diplomirani je ekonomista i zaposlena je u Raiffeisen banci. I gospođa Nada se ubraja među supruge ovdašnjih političara koje ne vole javni i medijski život. Suprug Nikola poštuje Nadinu želju da zadrži privatnost i da se ne eksponira u medijima.

No, po banjalučkim novinarskim kuloarima kruži priča i da Nadu Špirić skoro nikad niko nije vidio u društvu supruga Nikole, a njegovi prijatelji i najbliži saradnici u šali čak vole da kažu kako je on svoju Na(i)du zapravo - pokrio.

Naime, Nada Špirić nekad se zvala Naida Salković, ali je golema ljubav učinila da Naida promjeni svoje ime. O ljubavi bračnog para Špirić, koja se desila davno u Sarajevu, sa mnogo hvale pričaju oni koji ih poznaju. Kažu da se niko nije tako ludo volio kao njih dvoje i da su stalno bili zajedno.

Ljubav traje i čini se da su njih dvoje kosmički povezan par, pisali su svojevremeno mediji. Možda je samo to razlog što je Naida Salković, udajom promijenivši prezime, nedavno promijenila i ime, i od Naide postala Nada. Da li je time promijenila i vjeru, nije poznato. Također, u muškim političkim krugovima kruže priče kako je Nikola Špirić najveći "papučar" među bh. zvaničnicima.

Malo poznata činjenica je i da je Nada sestra poznatog bh. pjevača Nedžada Salkovića.

Nada i Nikola Špirić imaju dvoje djece: kćerku Jovanu i sina Aleksandra.

 

anita i mladen ivankovic lijanovic

 

ANITA IVANKOVIĆ LIJANOVIĆ

Anita Ivanković Lijanović supruga je osnovača Narodne stranke Radom za boljitak Mladena Ivankovića Lijanovića. Iako se rijetko pojavljuje u javnosti, kruži priča kako je Anita, kao i ostali članovi familije Ivanković Lijanović, itekako angažovana u radu same stranke. Kao dokaz tome je i činjenica da je 2008. godine na izborima bila kandidatkinja na listi Narodne stranke Radom za boljitak u Širokom Brijegu.

Kada se prisjeća svojih političkih početaka, Mladen Ivanković Lijanović često citira suprugu koja je prokomentarisala: "Moj Mladene, što nam je ovo trebalo!".

Ipak, danas čvrsto stoji uz njega.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook