VIDEO/ KAKVE NEZNALICE

Vjerujete li i vi u ove neistinite činjenice?

Arhiva07.04.14, 10:36h

Nećemo se praviti pametni i reći da smo čuli da je George Washington imao ovakve ili onakve zube – i nama je većina činjenica u Buzzfeedovoj snimci bila novost, ali možda više zbog toga što nas nikad nije zanimalo čije je pivo Budweiser ili koliko daleko seže sjećanje zlatnih ribica

george washingtonPretpostavljamo da Europljanima nije novost to da je američki Budweiser češko pivo rađeno po licenci, no imamo osjećaj da većina naših čitatelja uistinu nije znala da je George Washington imao zubnu protezu koja se sastojala od životinjskih zubi, zlatnih i olovnih te plomba od slonovače.

Zlatne ribice očito nisu pretjerano pametne, no za razliku od mita da imaju vrlo kratkotrajnu memoriju, istina je da mogu zapamtiti stvari koje sežu najmanje pet mjeseci u prošlost. Ako ste mislili da defibrilator može ponovo pokrenuti srce koje je stalo, prevarili ste se – za to služi kardiopulmonalna reanimacija (ručni pritisak na prsa u području srca).

U priči o Evi i Adamu nije nikad izričito rečeno da je zabranjeno voće jabuka. Ima onih koji vjeruju kako je u pitanju bila smokva ili nar.

(tportal/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook