DA LI ĆE SE NAKON PROTESTA U NEDŽARIĆIMA NEŠTO PROMIJENITI

Građani poručili: Ako vlasti ne procesuiraju Rastodera, demonstracije se nastavljaju pred državnim institucijama!

Arhiva06.04.14, 15:04h

Demonstranti koji su se danas okupili na mjestu pogibije Have Dovadžija, nezadovoljni su puštanjem na slobodu Semira Rastodera, vozača koji je ovu majku dvoje djece usmrtio automobilom prije nekoliko dana u sarajevskom naselju Nedžarići

pravda za Havu Dovadžija/Foto: DEPO PortalGrađani koji su se danas u 12.00 sati okupili u sarajevskom naselju Nedžarići, zbog puštanja na slobodu Semira Rastodera koji je 1. aprila automobilom usmrtio Havu Šljivić-Dovadžija izjasnili su se sa pet zahtjeva.

Među zahtjevima dva su posebno akcentirali, a to su da se odmah odredi pritvor počinitelju ubistva, a nakon što se dokaže njegova odgovornost, da bude izrečena najstrožija kazna te da se protiv postupajućeg tužioca pokrene disciplinski postupak i da organi pravosuđa, policija, tužilaštvo i sudstvo svoj posao počnu raditi profesionalno i pravovremeno.

Osim toga okupljeni su tražili i veći angažman drugih građana, da rade na poboljšanju općeg stanja na način da učestvuju u sprječavanju bilo kakvih društvenih anomalija, u saradnji sa policijom, nevladinim organizacijama i svim nadležnim institucijama.

Predstavnici skupa kazali su da je cilj koji je bio zacrtan za danas postignut te da će nastavak aktivnosti planirati dok vide kakva će biti povratna informacija na prvo okupljanje, javlja Fena.

protesti nedžarićima

Ukoliko se to ne desi u najkraćem roku, poručili su organizatori, demonstracije se sele ispred državnih institucija.

Almir Adilović (27), koji je došao na demonstracije kako bi demonstrantima dao podršku, kaže da Sarajevo postaje sve manje siguran grad, i da vlasti nešto moraju poduzeti po tom pitanju. Iako je, kaže, mlad i voli brzu vožnju, sigurnost građana mora biti iznad svega.

- Raumijem da se svakome može desiti da napravi saobraćajni udes. Ali, ako vam se to dešava svaki dan, onda nešto nije uredu sa vama – kaže Almir za NAP.

Senada Hodžić i Sabina Valjevac, koje su se jednosatnim demonstracijama priključile na samom kraju, kažu kako se svaki put kada izlaze u grad plaše da li će ih neko od bahatih vozača udariti. Vrijeme je da se nešto promijeni.

- Naš grad ima takvu konfiguraciju ulica da ni u jednom njegovom dijelu nije moguće voziti brzo. Nažalost, to mnogi vozači ne poštuju. Naročito su opasne velike raskrsnice, poput one u Nedžarićima ili na Otoci. Sigurnost građana na tim mjestima se mora poboljšati – kaže Senada.

Miroslav Katić, 72-godišnji član jednog od mnogobrojnih sarajevskih motoklubova, koji su se danas priključili mirnim demontracijama kako bi dali podršku protestima, kaže da je ponašnje omladine na sarajevskim ulicama danas jako zabrinjavajuće.

- Nas je 30 u klubu. Svi vozimo jake motore, ali za ovu godnu nemamo niti jedan saobraćajni prekršaj – rekao je Katić, dodajući da bi svi učesnici u saobraćaju trebali više poštivati tuđe živote.

Prema procjenama organizatora, na današnjem mirnim protestima u Sarajevu okupilo se oko 2.000 građana.

Jednosatnom okupljanju podršku su pružili i predstavnici četiri moto kluba iz Sarajeva.

Havu Šljivić-Dovadžija (27) 1. aprila automobilom je usmrtio Semir Rastoder (24) dok je prelazila ulicu.

Rastoder je odmah sljedećeg dana pušten na slobodu što je izazvalo revolt građana Sarajeva.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook