GRADONAČELNIK ZAGREBA ZA BH. JAVNOST

Milan Bandić nakon svega došao i u Sarajevo: Ja sam hrvatski sin BiH i ponosno hodam ovim gradom!

Arhiva06.04.14, 13:58h

Ja sam prijatelj sva tri naroda Bosne i Hercegovine - kazao je novinarima danas u Sarajevu gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, upitan da prokomentira odluku Gradskog vijeća Sarajeva da mu ne bude dodijeljeno priznanje “počasni građanin Sarajeva”

Milan Bandić, nova naslovnaMilan Bandić se rodio u Grudama, ja sam hrvatski sin Bosne i Hercegovine, a BiH je država tri konstitutivna naroda i BiH je i hrvatska zemlja. Ja sam prijatelj sva tri naroda Bosne i Hercegovine - kazao je novinarima danas u Sarajevu gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, upitan da prokomentira odluku Gradskog vijeća Sarajeva da mu ne bude dodijeljeno priznanje “počasni građanin Sarajeva”.

Dodao je da on ništa nije tražio.

- Kad su Isusa razapinjali, on njih nije osuđivao što ga razapinju nego zato što ne znaju što čine - kazao je Bandić.

Ne trebaju, dodao je, plakete ni priznanja Milanu Bandiću, „više mi vrijedi stisak ruke građana grada Sarajeva“.

- Demokracija je. Pa šta mislite da gradonačelnik grada Zagreba, kao rođeni sin Bosne i Hercegovine, osvjedočeni prijatelj sva tri naroda u BiH, nema pravo na svoje mišljenje. Pogledajte 58 minuta intervjua Al Jazeerai, onda sudite o izjavama gradonačelnika Bandića, nemojte vaditi iz konteksta - kazao je Bandić.

Istaknuo je da on ponosno hoda.

- Znate kad čovjek najuspravije hoda, kad pomaže drugima, a moja djela govore od Odžaka do Gruda, od Tuzle do Sarajeva i tako će biti i ubuduće - kazao je Bandić, dodajući da je sretan i ponosan što je danas u Sarajevu.

- Neka svi oni koji donose odluke naprečac, neka svi oni naprave što sam ja napravio za ljude u BiH sa mjesta gradonačelnika Grada Zagreba, a trenutno obnašam petu funkciju - kazao je Bandić.

Po njegovim riječima, „zna narod o čemu se radi, bez brige budite“.

- Istina je spora, ali je dostižna - kazao je on.

Prilikom današnje posjete HKD-u „Napredak“, predsjednik Napretka prof.dr. Franjo Topić uručio je Bandiću plaketu „Doživotni član“ Napretka.

- Ja sam član Napretka, ali prof. Topić kao mudar čovjek je htio poslati poruku. Kad vas proglase doživotnim, ne mogu vam to uzeti i sad je on malo poruku poslao ovima - kazao je Bandić, dodajući da on nije nikakvu nagradu tražio.

Predsjednik HKD „Napredak“ prof.dr. Franjo Topić je rekao novinarima da mu je drago da je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić došao u Sarajevo, bez obzira na ove probleme.

- Mislim da je bilo šteta, da je ovo incidentno što mu je oduzeta titula počasnog građanina. Mi jesmo htjeli poslati poruku upravo s time da smo dali plaketu doživotnog člana Bandiću koji je osvjedočeni prijatelj i Napretka i Sarajeva i Bosne i Hercegovine - kazao je Topić.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva nedavno je donijelo odluku o opozivu dodjele priznanja „Počasni građanin Grada Sarajeva“ gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću.

U obrazloženju ove inicijative se navodi da je neprimjerena izjava zagrebačkog gradonačelnika o unutrašnjem preuređenju BiH razlog za preispitivanje ovog priznanja.

(Fena/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook