FOTO RAPORT SA PROTESTA U NEDŽARIĆIMA

Stotine Sarajlija na ulicama: Ubice u zatvor - hoćemo pravdu za našu sugrađanku Havu Šljivić-Dovadžija!

Arhiva06.04.14, 13:10h

Građani nose transparente na kojima piše: “Radite svoj posao ili odstupite sa njega”, “Ubice u zatvor”, “Pravda za Havu i druge žrtve”. Pažnju prisutnih su privukle dvije djevojčice koje su nosile transparente na kojima piše: “Naučili su me da na zeleno prelazim ulicu. Sad ne smijem”, “I ja bih da pređem ulicu”

protesti u Nedžarićima/Foto: AANekoliko stotina građana Sarajeva okupilo se oko 12 sati u naselju Nedžarići, na mjestu pogibije mlade majke Have Šljivić-Dovadžije (27), u znak protesta zbog puštanja na slobodu Semira Rastodera (25), koji je 1. aprila u večernjim satima, vozeći automobil velikom brzinom udario i usmrtio ovu ženu, javlja Anadolu Agency (AA).

Organizator protesta je Udruženje građana "Svitanje", koje djeluje u okviru AKOS-a, te prijatelji i porodica premilule Have.

protesti u Nedžarićima/Foto: AACilj protesta je izražavanje negodovanja zbog toga što je vozač koji je usmrtio pješakinju pušten na slobodu.

Građani poručuju da se “ne smije nijemo posmatrati nepravda”. Kako kažu, okupili su se da na miran način ukažu na nepravdu koja je učinjena i koja se i dalje čini.

Građani nose transparente na kojima piše: “Radite svoj posao ili odstupite sa njega”, “Ubice u zatvor”, “Pravda za Havu i druge žrtve”.

Pažnju prisutnih su privukle dvije djevojčice koje su nosile transparente na kojima piše: “Naučili su me da na zeleno prelazim ulicu. Sad ne smijem”, “I ja bih da pređem ulicu”.
protesti u Nedžarićima/Foto: AA
U dva navrata na nekoliko minuta blokiran je i saobraćaj u Bulevaru Meše Selimovića, gdje se održava protest, a blokirali su ga prvo motociklisti, a zatim grupa građana koji su na ovaj način odali počast poginuloj sugrađanki. No, saobraćaj je ubrzo ponovo uspostavljen.

Na protestima organiziranim na Dan grada Sarajeva,  građani traže od vlasti da pooštre mjere sigurnosti u glavnom gradu BiH, odnosno da se mijenjaju zakonski propisi koji omogućavaju puštanje na slobodu onih koji su počinili ovako teška krivična djela.

Hava Šljivić-Dovadžija je bila majka dvije djevojčice od četiri i po godine i četiri mjeseca.

protesti u Nedžarićima/Foto: AA

Detalje sa današnjih protesta u Nedžarićima možete pogledati u našoj Fotogaleriji.

(Anadolija/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook