BIVŠI MINISTAR MUP-A TVRDI

Pušina: Ko kaže da se '92 ne može ponoviti, ne zna ove prostore! Mislili smo da nam se ne može desiti ni 2014., pa se desila!

Arhiva06.04.14, 11:05h

Svako ko kaže da se BiH ne može ponovo desiti '92., onda on ne poznaje globalna događanja na ovim prostorima. Svi smo i 1992. godine mislili da se nam se to ne može desiti, ali se ipak dogodilo. Mislili smo da nam se ne može desiti ni 2014., ali se desila, kaže Jusuf Pušina

rat u bih novaPolicija i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine su bili prva organizirana, oružana patriotska formacija koja je stala u odbranu države, izjavio je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Jusuf Pušina, bivši ministar MUP-a i aktuelni predsjednik Udruženja „Prijatelji BiH“.

Povodom 6. aprila, Dana grada Sarajeva, u kojem je glavni grad prije 69 godina oslobođen, a potom 1992. godine ponovo napadnut, Pušina ističe važnost tih historijskih datuma, ali i ulogu patriotskih snaga sigurnosti.

- Među onima koji čine taj sistem ima dovoljno patriota koji su i ranije bili spremni da stanu u odbranu BiH, ali sam uvjeren da ih ima i sada. Ti patrioti se mogu suprotstaviti svakoj opasnosti koja prijeti BiH – kaže Pušina.

Sjećajući se događaja iz aprila 1992. godine, Pušina podsjeća da se kompletan srpski dio policije tada odvojio i stao na stranu agresora. Na pitanje da li je takav scenarij moguć i danas kada tenzije i napadi na državnost ne prestaju, Pušina kaže da je to kompleksno i teško pitanje.   

- Svako ko kaže da se BiH ne može ponovo desiti '92., onda on ne poznaje globalna događanja na ovim prostorima. Svi smo  i 1992. godine mislili da se nam se to ne može desiti, ali se ipak dogodilo. Mislili smo da nam se ne može desiti ni 2014., ali se desila – rekao je Pušina.

Mada, dodaje on, siguran je da su probosanske snage danas svjesne situacije u kojoj se nalaze, čak možda svjesnije nego '92 godine.

Policijski sistem koji trenutno imamo u BiH treba mijenjati i učiniti efikasnijim. Dražavu i čini državom upravo njezina sigurnost i aparat koji je garantira – kaže Pušina.

(Nap.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook