ADVOKAT BESNIK BERISHA

Kosovsko tužilaštvo do 7. maja mora objaviti optužnicu protiv Keljmendija ili ga pustiti iz pritvora

Arhiva05.04.14, 18:30h

Proces protiv Nasera Keljmendija vodiće se na Kosovu. Smatram da je BiH već odustala od bilo kakve pretenzije za njegovo izručenje i jedini zadatak joj je da ponudi dokaze za koje misli da će doprinijeti rasvjetljavanju ovog slučaja, kaže advokat Besnik Berisha, branilac Nasera Keljmendija protiv kojeg kosovsko tužilaštvo još nije dostavilo optužnicu

naser keljmendi novaPočetkom ove godine međunarodni sudija u Osnovnom sudu u Prištini odobrio je zahtjev Tužilaštva da pritvor Naseru Keljmendiju bude produžen do 7. maja 2014. godine. Dok se Keljmendi nalazi u pritvoru, a optužnice protiv njega još nema, portparolka EULEX-a Irina Gudeljević izjavila je za Anadolu Agency (AA) da su razlozi za produženje pritvora bili “osnovana sumnja da je osumnjičeni počinio krivična djela zbog kojih je predmet istrage, zatim opasnost od bjekstva, opasnost od ponovnog prekšaja, kao i rizik od ometanja krivičnog postupka”.

“Optužnica u ovom slučaju još uvijek nije podignuta i istraga je još uvijek u toku”, rekla je Gudeljević.

Ona je podsjetila da je Naser Keljmendi uhapšen u maju prošle godine i to na osnovu naloga međunarodnog tužioca Specijalnog tužilaštva Kosova, koji je pokrenuo istragu ovog slučaja.

“Osumnjičeni se nalazi pod istragom za organizovani kriminal, ubistvo, trgovinu narkoticima, i to su ista krivična dela za koje ga istražuju državni organi Bosne i Hercegovine”, kazala je Gudeljević.

Međutim, advokat Besnik Berisha, branitelj Nasera Keljmendija, kazao je da Specijalno tužilaštvo Kosova još uvijek istražuje slučaj njegovog klijenta. Berisha je, pak, napomenuo da do 7. maja Tužilaštvo ima rok da preda optužnicu sudu.

“Do 7. maja je zakonska obaveza da tužilaštvo ili sastavi optužnicu i preda je sudu ili da Keljmendija oslobodi pritvora”, kazao je Berisha u izjavi za AA.

Keljmendijev advokat vjeruje da EULEX ekskluzivno sarađuje sa Bosnom i Hercegovinom i drugim zemljama koje su iskazale interesovanje u vezi sa dokazima koji se odnose na Nasera Keljmendija. Ali, Berisha napominje i kako nije upoznat da li je EULEX prikupio sav material potreban za sudski proces.

Advokat Berisha podsjeća da prema kosovskim zakonima građanin Kosova ne može biti izručen nijednoj državi koja ne priznaje državu Kosovo i s kojom Kosovo nema međunarodni sporazum o izručenju, odnosno saradnji kada je riječ o krivičnim djelima.

“Proces protiv gospodina Keljmendija vodiće se na Kosovu. Smatram da je Bosna i Hercegovina već odustala od bilo kakve pretenzije za njegovo izručenje i jedini zadatak joj je da ponudi dokaze za koje misli da će doprinijeti rasvjetljavanju ovog slučaja”, kaže Berisha.  

Naser Keljmendi je uhapšen na Kosovu, 5. maja prošle godine na osnovu mđunarodne poternice koju je za njim raspisalo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine. Keljmendi je osumnjičen za ubistvo Ramiza Delalića Ćele, nedozvoljenu trgovinu drogom i druga krivična djela. Naser Keljmendi označen je kao vođa jedne od najjačih kriminalnih grupa na Balkanu, a u junu 2012. godine stavljen je na crnu listu Sjedinjenih Američkih Država.

(AA/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook