BOLNE RIJEČI SUPRUGA POKOJNE HAVE

Molim Boga da ovo niko ne doživi, ali molit ću Boga da ovo što proživi moja porodica, proživi i njegova!

Arhiva04.04.14, 22:33h

Rekao sam njegovom ocu da možemo čak i popiti kafu, mojoj djeci niko majku ne može vratiti, ali ja i moja djeca imamo pravo na pravdu, kaže suprug pokojne Have, Amar Dovadžija

hava i amar dovadzija

Četvrtog dana od smrti 27-godišnje Have Šljivić-Dovadžija, majke dvije maloljetne djevojčice, koju je Semir Rastoder usmrtio automobilom u sarajevskom naselju Nedžarići dok se vraćala sa posla, javnost i dalje sa nevjericom prepričava tragediju koja je potresla cijelo Sarajevo.

U kući Dovadžija nepresušni bol... Uplakani suprug Amar Dovadžija sa bh. javnosti podijelio je svoju tugu, koju prihvata sa vjerničkom smirenošću:

- Ne znam kako da kćerkici kažem da njene mame više nema. Odvest ću je na mezar i kazati joj da ona tu spava. Mlađa Sara će je znati samo sa fotografija… Allah, dž. š., je tako odredio, njenu smrt sam prihvatio kao vjernik. Tako joj je bilo zapisano…, ispričao je Amar za Dnevni avaz.

Kazao je i kako su nekad živjeli u Egiptu, gdje su pet godina po šest kolovoznih traka prelazili, a da im se nikada ništa nije desilo. Ispričao je i da su nakon fakulteta mogli otići u inostranstvo, kako su imali ponude da odu u Holandiju, Ameriku ili Dubai, ali oni su odabrali Bosnu.

- Sve je ovo ljudska krivica. Nažalost, tako nam je stanje u državi, ako se ovo državom može nazvati... Teško da će savjest proraditi onima kojima treba, čak i nakon protesta. Kako će im proraditi savjest kada je i nemaju? To ćemo raditi da sutra nečija djeca ne bi opet ostala siročad kao što su moja, rekao je Amar za Avaz. 

Razlog zbog kojeg je došlo do stravične nesreće je jasan, kaže Amar, koji tvrdi da je bilo upaljeno zeleno svjetlo za pješake kada je Hava prelazila cestu, te da postoji videosnimak sa policijskih kamera na kojem se vidi da je Rastoder prošao kroz crveno.

- Ispred Have su bila dva muškarca na pješačkom prelazu. Allah, dž. š., dao je da ona bude treća, da nju udari, u očaju govori Amar.

No iako skrhan bolom, smogao je snage da porazgovara i sa ocem Semira Rastodera.

- Njegovom ocu sam rekao da prije svega kao vjernik prihvatam da je to Allahova volja. Opet s druge strane, rekao sam njegovom ocu, tvoj sin je ubio moju suprugu, tvoj sin je ubio majku moje dvije kćerke. Sve mi je prolazilo kroz glavu, i u vjerskim knjigama Kura'nu, Bibliji... Tamo stoji uho za uho, oko za oko, ali ne želim takvo što uraditi zbog svoje dvije kćerke, ispričao je Amar za portal Klix, te dodao da će podnijeti privatnu tužbu protiv odgovornog za nesreću.

- Ubio je 27-godišnju majku dvoje djece i sutradan je pušten na slobodu. To tako može u ovoj državi. Zašto je pušten?! - pita se Amar i dodaje:

- Molim Boga da ovo kroz šta mi prolazimo niko ne doživi, ali isto tako molit ću Boga da ovo što proživi moja porodica, proživi i njegova. Rekao sam njegovom ocu da možemo čak i popiti kafu, mojoj djeci niko majku ne može vratiti, ali ja i moja djeca imamo pravo na pravdu, završava svoju ispovijest Amar.

Podsjećamo, u nedjelju, 6. aprila, u naselju Nedžarići, tačnije na mjestu ove stravične nesreće, građani Sarajeva u saradnji sa pripadnicia MUP-a KS organizuju proteste pod nazivom „Zaustavimo teror nad građanima Sarajeva! Pravda za Havu i druge“. Istoimenoj grupi na Facebooku za manje od 24 sata pristupio je 12.521 član!

Napominjemo da iza ove grupe stoje rodbina i prijatelji porodice Dovadžija uz podršku udruženja građana "Svitanje" Sarajevo, koje djeluje u okviru AKOS-a.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook