DEPO AKCIJA/ KAKO ZAUSTAVITI DIVLJANJE PO GRADU

Da li bi se 'ubijanje' pješaka po Sarajevu moglo spriječiti kada bi se ispred semafora ugradili 'ležeći policajci'?!

Arhiva04.04.14, 21:35h

Stvarnost je posve drugačija, pa kazne ili nema ili je toliko mala da je više šamar žrtvi, nego sankcija počinitelju. No zato bi se gradske ceste, uz malo dobre volje i pozitivne inicijative, mogle načiniti sigurnijim. Ovo je jedan od mogućih prijedloga...

semaforPosljednja saobraćajna tragedija u kojoj je zbog sulude i prebrze vožnje gradskim ulicama smrtno stradala 27-godišnja Hava Dovadžija, ponovo je, na najbolniji način, pokrenulo pitanje divljih vozača po Sarajevu kojima su na milost i nemilost izloženi ovdašnji pješaci.

Sve što se dešavalo nakon pogibije mlade majke, koja se našla na pješačkom prelazu u pogrešno vrijeme, priča je za sebe - od činjenice da je bezobzirni vozač projurio kroz crveno svjetlo 120 na sat do činjenice da je i pored brutalnog saobraćajnog prekršaja pušten na slobodu.  Ona još drastičnije podvlači jezivu sudbinu onih koji se nađu na meti gradskih kabadahija.

No, tragedija u Nedžarićima samo je jedna u nizu koje se događaju na našim cestama i koje će se, nema dvojbe, događati i dalje. U policijske i sudske organe već odavno malo ko u ovom gradu i državi vjeruje, i gotovo je naivno i pomisliti da bi ovaj ili bilo koji drugi, možda još gori slučaj stanje stvari mogao promijeniti, pa u praksu uvesti drakonske kazne koje bi 'pameti dovele' sve bahate vozače.

Stvarnost je posve drugačija, pa kazne ili nema ili je toliko mala da je više šamar žrtvi, nego sankcija počinitelju. No zato bi se gradske ceste, uz malo dobre volje i pozitivne inicijative, mogle načiniti sigurnijim.

Prijedlog je potekao od naše sugrađanke i čitateljke DEPO Portala, a pitanje glasi: Da li bi se 'ubijanje' pješaka po Sarajevu moglo spriječiti ili znatno smanjiti kada bi se ispred svakog semafora, bar na rizičnim raskrsnicama, ugradili 'ležeći policajci'?! Tada bi svi morali kočiti, a to bi manijake usporilo u prolijetanju kroz crveno!

Svoje stavove i prjedloge možete iznijeti u komentarima ispod teksta ili na našoj Facebook stranici, a možete se uključiti i u anketu DEPO portala i svoje mišljenje izraziti kroz ponuđene odgovore.   

(DEPO PORTAL/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook