U SARAJEVU ZNAČAJAN SKUP ZA RAZVOJ NAUKE I MEDICINE

Počela Deseta jubilarna konferencija Udruženja gastroenterologa i hepatologa BiH

Arhiva04.04.14, 12:21h

Već deset godina u Sarajevu se organizuje konferencija veoma značajna za razvoj nauke i medicine, za uvođenje i praćenje novih terapija i tretmana pacijenata, što je značajno i bitno za građane BiH, Federacije BiH i Sarajeva

konferencija gastroenteorologa u SarajevuU četvrtak, 03. aprila, u Sarajevu, u Domu Mladih, svečano je otvorena Deseta jubilarna konferencija gastroenterologa i hepatologa BiH sa međunarodnim učešćem i Godišnji sastanak endoskopskih medicinskih sestara i tehničara pozdravnim govorom premijera Vlade FBIH g-dina Nermina Nikšića, koji je istakao da je ponosan što već deset godina u Sarajevu organiziramo konferenciju veoma značajnu za razvoj nauke i medicine, za uvođenje i praćenje novih terapija i tretmana pacijenata, što je značajno i bitno za građane BiH, Federacije BiH i Sarajeva.

U ime organizatora, ovogodišnju konferenciju zvanično je otvorio prof.dr. Rusmir Mesihović, ministar zdravstva FBiH, inače gastroenterolog:

- Kada je prije tačno deset godina ekipa liječnika na čelu sa prof.dr. Mehmedom Gribajčevićem krenula u realizaciju ideje o organiziranju gastroeneteroloških skupova u Sarajevu i BiH, vjerovali smo da radimo posaokoji će u konačnici unaprijediti gastroenterološku, ali i medicinsku struku, kako u BiH tako i u regiji. Činjenica da je za ovu Konferenciju prijavljeno 507 liječnika, najbolje govori o njenoj ozbiljnosti i kvalitetu, ali i dobrom radu koji je u nju uložen. Čestitam mojim kolegama na velikom uspjehu, želim sretan rad učesnicima konferencije a našim gostima želim ugodan boravak u našem gradu, rekao je prof.dr. Mesihović.

Prisutnima se također obratio i doc.dr. Nenad Vanis, predsjednik Organizacionog komiteta Konferencije koji je naglasio da je ovogodišnjim planiranim programom jubilarne konferencije, još jednom potvrdjeno osnovno opredijeljenje organizatora, a to je jačanje stručne saradnje najeminentnijih medicinskih imena iz regije i inozemstva.
 
- Program ovogodišnje Konferencije smo prilagodili jubilarnom događaju, te smo stručna predavanja fokusirali na 10 trenutno najaktuelnijih tema iz gastroenterologije i hepatologije. U petak, 04.04.2014.godine ćemo, u sklopu našeg već tradicionalnog endoskopskog workshop-a, zajedno sa gastroenterolozima iz regije, uživo prikazati 10 najistaknutijih endoskopskih procedura koje se provode prateći svjetske trendove i kod nas, kazao je doc.dr. Vanis.

U ime Evropskog udruženje za gastrointestinalnu endoskopiju (ESGE), koje je i ove godine pokrovitelj Konferencije, sudionike je pozdravio prof.dr Nadan Rustemović sa Kliničkog bolničkog centra Rebro u Zagrebu, istaknuvši zadovoljstvo što se nastavlja tradicija organiziranja skupova gastroenterologa i hepatologa u Sarajevu i BiH.

Prisutnima su se s prigodnim govorom obratili i prof. dr. Mehmed Gribajčević i Edina Mehić, predsjednica Udruženja Endoskopskih medicinskih sestara i tehničara u BiH.

Tokom dva dana trajanja konferencije vrhunski međunarodni i domaći eksperti kroz predavanja i demonstracije predstavit će najnovija dostignuća gastroenterologije u svijetu.

Teme koje biti će predstavljenje na ovogodišnjim radionicama i predavanjima su: Kvalitet endoskopije (tehnike, oprema, trening), Oboljenja kao posljedica promjene želučane kiseline (Helicobacter pylori),Terapeutska endoskopija, Terapeutski ERCP (Endoskopski retrogradni Cholangiopancreatogram), Ishrana u gastroenterologiji, Terapeutski endoskopski ultrazvuk, Sindrom prenadraženog crijeva, Upalne bolesti crijeva, Kronični hepatitis i Gastrointestinalna onkologija.

Organizatori Desete godišnje konferencije gastroenterologije su Institut za gastroenterologiju i hepatologiju UKC Sarajevo, Udruženje gastroenterologa i hepatologa u BIH, Udruženje za kliničku prehranu u BIH i Udruženje endoskopskih medicinskih sestara i tehničara u BIH,  a konferencija se i ove godine održava pod pokroviteljstvom Evropskog udruženja za gastrointestinalnu endoskopiju (ESGE).

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook