PRIVREMENE MJERE

Doktorica koja je navodno prekomjerno izdavala recepte tužila ZZO KS-a: Sud stavio van snage Crnkićevu odluku

Arhiva04.04.14, 08:43h

Doktorica Ranka Kovač podnijela je tužbu protiv Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo zbog nezakonitog oduzimanja prava na izdavanje recepata čime je doktorici Kovač, kao ljekaru porodične medicine, onemogućeno obavljanje posla

doktorica 1Nakon što je Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo zbog sumnje o nelegalnom izdavanju recepata za lijekove koji idu na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja, oduzeo pravo na izdavanje recepata nekim ljekarima u JU Domovi zdravlja Kantona Sarajevo, uslijedile su tužbe.

Naime, doktorica Ranka Kovač podnijela je tužbu protiv Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo zbog nezakonitog oduzimanja prava na izdavanje recepata čime je doktorici Kovač, kao ljekaru porodične medicine, onemogućeno obavljanje posla. U tužbi se navodi da tuženi ZZO KS-a nikada nije izvršio uvid u medicinske kartone pacijenata kako bi prosudio o tome da li je bilo potrebe za izdavanje lijekova na recept. Osim toga, navodi se da doktorica Kovač ima 2.500 pacijenata koji su baš nju izabrali za ljekara porodične medicine, pa bi oduzimanjem prava doktorici i tim pacijentima bila nanesena šteta.

Nadoknada štete

Općinski sud u Sarajevu 31.3.2014. donio je rješenje o privremenoj mjeri osiguranja kojom se tuženom ZZO KS-a zabranjuje provođenje navedene mjere protiv doktorice Kovač do okončanja postupka.

U rješenju stoji: "Tuženi je 5.3.2014. godine nezakonito donio svoju odluku kojom tužiteljici - predlagateljici oduzima ovlaštenje za propisivanje lijekova na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, a naložio poslodavcu tužiteljice da sa navedenom odlukom upozna i ugovorne apoteke. Tužiteljica je predložila da sud nakon provedenog postupka donese odluku kojom će se poništiti kao nezakonita odluka tuženog broj 01-3154/14 od 5.3.2014. kojom se oduzima ovlaštenje tužiteljici za propisivanje lijekova na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, te utvrditi da je tužiteljica u stalnom radnom odnosu kao ljekar specijalista porodične medicine u JU Dom zdravlja KS-a OJ Centar sa punim radnim vremenom, te da bi tužiteljica mogla neometano obavljati svoju dužnost dužan je tuženi da joj izda recepte koje štampa i kodove koji su neophodni za obavljanje ljekarske prakse, te da tužiteljici nadoknadi nematerijalnu štetu".

Nezakonita odluka

Inače, u donošenju ovog rješenja, Sud se rukovodio time što odluka koju je donio ZZO KS-a nema istaknutu pouku o pravnom lijeku. Isto tako, u rješenju se na više mjesta odluka navodi kao nezakonita, pa se kaže da: "posredno navedena nezakonita odluka onemogućava i osnovno pravo pacijenta na zdravstvenu zaštitu s obzirom na to da tužiteljica kao doktor medicine ima preko 2.500 pacijenata koji su se izjasnili da isključivo tužiteljica ima pravo da bude njihov porodični ljekar".

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook