DEMANTIJ TEKSTA 'TRAGEDIJA USRED PROTESTA'

Zašto agencija Patrija smrt djeteta koristi da obmanjuje javnost?!

Arhiva03.04.14, 09:24h

Članica radne grupe za proteste i tematske grupe za obrazovanje pri Plenumu građana i građanki Sarajeva uputila je DEPO Portalu demantij na tekst prenesen s agencije Patria, a koji prenosimo u cjelosti

blokada sarajeva - kišaUpućujemo demanti povodom izjave novinarske agencije Patria (NAP) koju je prenio Depo portal, a pod nazivom "TRAGEDIJA USRED PROTESTA: Drama na ulicama Sarajeva: Ljekari 5. marta trčali da spase život jednogodišnjeg dječaka, ali nisu mogli proći kroz blokiran centar grada".

Prva stvar, novinska agencija Patria (NAP) STRAVIČNO manipuliše i za to treba neko da odgovara. Jedini tačan podatak je posljednji odlomak, o datumu, vremenskom trajanju protesta i o tome da se pridružilo 30-ak taksi vozila.

Druga stvar, na sastancima radne grupe za proteste je dogovoreno da se za vrijeme blokade NE SMIJU blokirati vozila Hitne pomoćni, vozila Vatrogasne službe i MUP-ova vozila, a uključujući i civilna vozila sa hitnim slučajevima, što se u krajnjem slučaju može vidjeti na ulicama da je tako i urađeno.

Tog dana, 5. marta, sam i ja bila među redarima. Padala je kiša. Dan prije je civilno vozilo udarilo demonstranta (Almir Redžić, 4. mart, napukao lakat), pa smo tom prilikom za iduće dane koristili kontejnere kao blokadu da se ne bi ponovio slučaj od prethodnog dana. Međutim, jedan kontejner (u pravcu prema KCUS-u) je s namjerom više odmaknut od drugog upravo da bismo omogućili prolaz kolima Hitne pomoći. Taksiste, koji su nam se pridruživali u blokadi, smo upozoravali da ni u kojem slučaju ne smiju stati na dijelu gdje se sprječava prolaz prema KCUS-u i Opštoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš", te da u svakoj traci ostane prostor za vozilo, što je ispoštovano.

Toga dana je naišlo nekoliko vozila Hitne i sva su uredno prošla pored nas u roku dvije sekunde. Sjećam se da je redar Almir Šerifović trčao prema tom istom kontejneru da ga pomjeri na drugu stranu kad je Hitna naišla, trčao je k'o lud, a Hitna bez sirene i bez rotirajućeg svjetla (aludiram na Almirovu svijest, dobro znamo šta znači Hitna i dobro znamo šta znači bolest, nesretan slučaj i imamo više savjesti za takvo što, nego naši vlastodršci; nek' me neko ispravi ako griješim). Sjećam se da je civilno vozilo (oko 14.30), naišlo iz pravca Kranjčevićeve ulice, vozilo se kotrljalo niz cestu, blokirali smo ga. Momak je izašao iz automobila i rekao da vozi dijete bolesno i da im se automobil gasi. Pušten je iste sekunde i pomoglo mu se pogurati ga da upali i sve je uredno prošlo.

Treća stvar, "primljen poziv da je u jednoj sarajevskoj ulici u centru grada (adresa poznata redakciji)", koja je to adresa, zašto krije Patria?

Četvrta stvar, direktorica Opšte bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" je prof. dr. Sebija Izetbegović, supruga Bakira Izetbegovića, mislim da ne moram dalje objašnjavati.

Peta stvar, baš TADA je Hitna pomoć stigla u roku pet minuta, a inače im treba 10, 15, 20 minuta da stignu do mjesta nesreće?

Šesta stvar, i da je došla za pet minuta, molim vas lijepo, novinska agencija Patria uskače sama sebi u usta i navodi ove činjenice:
- Blokada je trajala od 12.00-18.00 sati.
- Poziv je primljen u 18.00
- Hitna pomoć stigla za pet minuta, to znači u 18.05.
- Mi ih blokirali tad (??)

Patrio, dajte se pripremite za novinarstvo, istražite slučaj, dokažite, a onda dođite u radnu grupu za proteste i redarima od tog dana pokucajte na vrata i vodite u zatvor. Ja ću prva da idem.

Također, smrt djeteta iskoristiti u zaustavljanju i procesuiranju protestanata je takvo ruglo da mislim da je Patriji leglo na račun milion maraka da objave ovakvo nešto. Ja ne vidim drugi razlog, osim pohlepe, zarade i uništavanja jadnog naroda pod orkestracijom iz aktuelnih stranaka u vrhu.

Objaviti vijest 19. marta za nešto što se desilo 5. marta je čisti neprofesionalizam, nemoralan čin (ako uzmemu u obzir o čemu su pisali), te odgovorno tvrdim da bi antički Grci u svoje vrijeme brže prenijeli ovu vijest.

Dakle, postavlja se pitanje zašto SADA, nakon 14 dana dolazi objava vijesti? Koliko znam, novosti se prenesu isti dan, ili eventualno sutradan ukoliko se događaj odigrao kasno, ali u eri interneta ova vijest treba ODMAH da se zna!! Cilj je igrati na "zaborav demonstranata" i uvaliti nešto od prije, kako bi cijeli protest i socijalni bunt dobili čisti besmisao i pečat rulje, rušilaca i jedinih nevaljalaca u državi. Međutim, zaboravljaju da i mi vodimo evidenciju, te imamo fotografije, dokumente dešavanja, dogovora, zapisnika i sve čime možemo dokazati gdje smo bili i šta smo koji dan radili.

blokada sarajeva - kiša

Zakon o zaštiti od klevete Federacije Bosne i Hercegovine:

"Odgovornost za klevetu
Član 6.

(1) Svako lice koje prouzrokuje štetu ugledu fizičkog ili pravnog lica iznošenjem ili pronošenjem izražavanja neistinite činjenice, identificirajući to pravno odnosno fizičko lice trećem licu, odgovorno je za klevetu
(2) Za klevetu izenesenu u sredstvima javnog informiranja odgovorni su autor, odgovorni urednik, izdavač, kao i lice koje je na drugi način vršilo nadzor nad sadržajem tog izražavanja.
(3) Lice iz stavova 1. i 2. ovog člana (u daljem tekstu: štetnik) odgovorno je za štetu ako je namjerno ili iz nepažnje iznijelo ili pronijelo izražavanje neistinite činjenice.
(4) Kada se izražavanje neistinite činjenice odnosi na pitanja od političkog ili javnog interesa, štetnik je odgovoran za štetu izazvanu iznošenjem ili pronošenjem tog izražavanja ako je znao da je izražavanje neistinito ili je nepažnjom zanemario neistinitost izražavanja.
(5) Standard odgovornosti iz stava 4. ovog člana primjenjuje se i ako je oštećeni javni službenik ili je bio javni službenik ili je kandidat za funkciju u javnom organu i ako, prema općem shvatanju javnosti, vrši značajan uticaj na pitanja od političkog ili javnog interesa. "

U prilogu, fotografije na kojima se vidi blokada, ali i ostavljen prostor za prolaz vozila u hitnim slučajevim, iz svih pravaca. Dakle, 5. mart.

Hvala lijepa,

Nana Pilavić (članica radne grupe za proteste i tematske grupe za obrazovanje)

VEZANI TEKST: TRAGEDIJA USRED PROTESTA: Drama na ulicama Sarajeva: Ljekari 5. marta trčali da spase život jednogodišnjeg dječaka, ali nisu mogli proći kroz blokiran centar grada


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook