KOLEGIJ SDA

Nema crtanja novih karata, nema novih entiteta, nema referenduma i nema otcjepljenja

Arhiva02.04.14, 21:19h

Naglašava se da je Ustavom BiH jasno propisano da se referendum o najkrupnijim političkim pitanjima ne može provesti na nivou entiteta, već samo na nivou države BiH

SDA logoKolegij Stranke demokratske akcije danas je na sjednici ocijenio neprihvatljivim posljednje istupe predsjednika RS-a Milorada Dodika i njegovo otvoreno zalaganje za "stvaranje tri države sa konfederalnom uvezanošću na nivou BiH".

- Ovakve izjave, očigledno motivirane prikupljanjem jeftinih političkih predizbornih poena, samo dodatno iritiraju javnost, provociraju i prizivaju moguće konflikte, iako i sam njihov sve politički nervozniji autor dobro zna da od takvih scenarija neće i ne može biti ništa - navodi se u saopćenju SDA.

Kolegij smatra da je ista stvar i s Dodikovim višegodišnjim "tlapnjama" o referendumu za otcjepljenje RS-a, kao i nekim pokušajima hrvatskih dužnosnika da na mala vrata uvedu priču o federalizaciji i stvaranju "trećeg entiteta".

SDA jasno upozorava da za BiH postoji samo jedan put u budućnost, a to nije dezintegracija, već je put euroatlantskih integracija.

Naglašava se da je Ustavom BiH jasno propisano da se referendum o najkrupnijim političkim pitanjima ne može provesti na nivou entiteta, već samo na nivou države BiH.

- Uvjereni smo da bi tada većina građana bila upravo za ukidanje entiteta. Svaki pokušaj jednostrane promjene Ustava BiH značio bi po automatizmu vraćanje na formalno-pravno stanje prije potpisivanja Dejtonskog sporazuma, odnosno Ustav Republike BiH. SDA je tu do kraja jasna i eksplicitna - nema crtanja novih karata, nema nikakvih novih entiteta, nema referenduma, nema otcjepljenja - navodi se u saopćenju.

SDA poziva sve relevantne stranke u BiH da se u predizbornom periodu okrenu ozbiljnoj i odgovornoj debati o ekonomskom oporavku zemlje, borbi protiv kriminala i korupcije, privlačenju stranih investicija, otvaranju novih radnih mjesta i poboljšanju standarda svih građana, a posebno najugroženijih socijalnih kategorija.

(Fena/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook