HAMDIJA LIPOVAČA, PREMIJER USK-A U OSTAVCI

Uštede će se raditi, ali ne na plaćama budžetskih korisnika!

Arhiva02.04.14, 17:12h

Prihvaćenim amandmanom Kluba poslanika Stranke demoktratske akcije (SDA), budžet USK-a iznosi 198 miliona KM, što je manje od prijedloga za oko 19 miliona maraka

Hamdija Lipovača novaPredstavnici sindikata budžetskih korisnika Unsko-sanskog kantona (USK), na danas održanom sastanku u Bihaću, od premijera u ostavci Hamdije Lipovače zatražili su obrazloženje budžeta za ovu godinu, koji je usvojen prije dva dana.

Prihvaćenim amandmanom Kluba poslanika Stranke demoktratske akcije (SDA), budžet USK-a iznosi 198 miliona KM, što je manje od prijedloga za oko 19 miliona maraka.

Zanimalo ih je da li će se ispoštovati dogovor Vlade i sindikata, postignut prilikom izrade budžeta o izjednačavanju plaća svim budžetskim korisnicima.

Lipovača je kazao da će, i pored toga što je Vladin prijedlog budžeta pretrpio promjene, dogovor sa sindikatima biti ispoštovan.

Uštede će se raditi, ali ne na štetu plaća budžetskih korisnika, poruka je sa današnjeg sastanka.

Što se tiče 'rezanja' javne potrošnje, Lipovača se složio da se uskoro moraju donijeti zakoni o plaćama i uštedama.

- Bilo bi neljudski u jednakom procentu smanjiti plaću meni, ministrima ili poslanicima, kao i policajcu ili nastavniku. Pet ili deset posto uštede na plaću političara i na plaću namještenika, tete u vrtiću, nije isto. Naše plaće se mogu smanjiti, njihove ne smiju - istakao je Lipovača.

Isplata februarskih plaća budžetskim korisnicima nastavt iće se po objavljivanju budžeta u Službenim novinama USK-a, što se očekuje u narednih deset dana.

Predstavnici sindikata zadovoljni su, kako su kazali, postignutim stepenom socijalnog dijaloga i partnerstva.

(Fena/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook