PDP O DODIKOVIM PRAZNIM OBEĆANJIMA

Kad je imao priliku, SNSD nije glasao za referendum o nezavisnosti RS! Prestanite s lažima i obmanama!

Arhiva02.04.14, 16:23h

Nakon što je u posljednjih nekoliko dana od vlasti u RS-u ponovo intenzivirana priča o navodnom referendumu o nezavisnosti RS-a, jer se približavaju izbori, potpredsjednik PDP-a Branislav Borenović je na pres-konferenciji u Banjoj Luci podijelio novinarima stenogram s glasanja u Narodnoj skupštini RS-a iz 2009. godine

Milorad Dodik novaPartija demokratskog progresa (PDP) pozvala je danas Milorada Dodika i SNSD da već jednom prestanu s "manipulacijama, lažima i obmanama građana" vezano za navodni referendum o nezavisnosti RS-a, jer za to nisu glasali ni onda kada je PDP to pitanje inicirao u Narodnoj skupštini RS-a.

Nakon što je u posljednjih nekoliko dana od vlasti u RS-u ponovo intenzivirana priča o navodnom referendumu o nezavisnosti RS-a, jer se približavaju izbori, potpredsjednik PDP-a Branislav Borenović je na pres-konferenciji u Banjoj Luci podijelio novinarima stenogram s glasanja u Narodnoj skupštini RS-a iz 2009. godine, iz kojeg se jasno vidi da su poslanici SNSD-a i njihovi koalicioni partneri, zajedno s bošnjačkim parlamentarcima, bili protiv ili suzdržani prilikom izjašanjavanja o prijedlogu PDP-a da se predloži odluka o raspisivanju referenduma o nezavisnosti RS-a.

Time su, kaže, razotkrivene tzv. velike priče o nezavisnosti RS-a koje predsjednik RS-a i njegov SNSD konstantno plasiraju u javnosti u pokušaju da lažnim obećanjima dobiju izbore.

- Iz ovoga se vidi ko koristi demagogiju i laže ovaj narod, koristeći obmane i prevare pokušavajući manipulisati onim što je najosjetljive za jedan narod - rekao je potpredsjednik PDP-a.

Komentirajući Dodikove izjave da je RS završila pregovore o ruskom kreditu, Borenović je iznio stav da on podržava odluku da se uzme novi kredit, na duži rok, da bi se smanjila enormna rata ranijih kratkoročnih kredita, a samo u ovoj godini u RS-u ona iznosi oko 550 miliona KM koji treba da se plate iz budžeta.

- Međutim, ako su to nova kreditna sredstva koja će ići na raznorazne nabavke ili pokriće tekućeg deficita, a ostaju stari krediti, koji se neće smanjiti, to je čista ekonomska glupost - rekao je on i dodao treba vidjeti detalje po kojima će RS uzeti ruski kredit.

Borenović je potvrdio da je Marinko Umičević prije dva dana istupio iz PDP-a te da je to njegova odluka i da su odlučili da o tome ne polemišu u medijima.

(Fena/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook