SPECIJALNI SUD U BEOGRADU ODLUČIO

Joca Amsterdam oslobođen optužbe za ubistvo Ive Pukanića

Arhiva02.04.14, 15:32h

Sreten Jocić, poznatiji kao Joca Amsterdam, oslobođen je danas u Specijalnom sudu u Beogradu krivice za ubistvo hrvatskog novinara Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franjića u Zagrebu 23. oktobra 2008.

Joca Amsterdam nova

Sreten Jocić, poznatiji kao Joca Amsterdam, oslobođen je danas u Specijalnom sudu u Beogradu krivice za ubistvo hrvatskog novinara Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franjića u Zagrebu 23. oktobra 2008. javlja Blic.

Jocić će nastaviti da služi kaznu od 15 godina u Centralnom zatvoru zbog naručivanje ubistva Gorana Marjanovića 1995.

On se u sudnici Specijalnog suda pojavio sa malim zakašnjenjem, u teget košulji i pantalonama, a u toku čitanja presude stajao je mirno i potvrdno klimao glavom, okrećući se povremeno ka publici.

Suđenje za ubistvo Pukanića i Franića trajalo je od 20. aprila 2010. Iznošenje odbrane je trajalo četiri i po dana, koliko i izlaganje završnih riječi. Zaštićeni svjedok Tomislav Marjanović, koji je u procesu koji se vodi u Hrvatskoj krunski svjedok, svjedočio je pet dana.

Željko Milovanović proglašen je krivim kao neposredni izvršilac ubistva i osuđen na 40 godina zatvora, a Milenko Kuzmanović na pet godina. Vrijeme provedeno u pritvoru biće im uračunato u kaznu zatvora.

Milovanović je osuđen i zbog posjedovanja velike količine oružja i municije, koji su pronađeni prilikom njegovog hapšenja, kao i zbog falsifikovanja ličnih dokumenata. On će morati da plati i 785.000 dinara na ime sudskih troškova, kao i dodatnih 20.000 dinara. Kuzmanović je oslobođen plaćanja sudskih troškova.

Predsjedavajući sudija Vladimir Vučinić rekao je da je Slobodan Đurović, Jocićev kum, sa nepoznatom osobom dogovorio da Pukanić bude likvidiran za 1,5 miliona eura. Đurović je za to krivično djelo osuđen u Hrvatskoj na 22 godine zatvora. Sud je ocijenio da je ubistvo Pukanića počinjeno iz koristoljublja.

Tužilaštvo će uložiti žalbu zbog oslobađajuće presude Jociću nakon što im sud dostavi pismenu presudu, rečeno je "Blicu" u Tužilaštvu.

Suđenje se održava u najvećoj sudnici Specijalnog suda. Prvooptuženi Jocić stigao je u zgradu u pratnji specijalnog obezbjeđenja, a suđenje je počelo s malim zakašnjenjem.

Optužnica srpskog Tužilaštva za organizovani kriminal teretila je Jocića da je organizovao kriminalnu grupu koja je izvršila ubistvo Pukanića i Franjića 23. oktobra 2008. godine, nakon što je sa “za sada neidentifikovanim licem” postigao dogovor da za 1,5 milion eura ubije vlasnika hrvatskog “Nacionala”.

“Neidentifikovana lica” su kako sumnjaju u policiji i tužilaštviu naručioci ubistva. Tuzilaštvo je u završnoj riječi zaključilo da je jasno dokazano ko je izvršio likvidaciju, ali da je teško doći do nalogodavaca, ali da je nesporno utvrđeno da je motiv ubistva Pukanića bilo njegovo pisanje o međunarodnom švercu cigareta, kao i njegovo svjedočenje o tome pred sudom jedne evropske zemlje. 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook