VLADA FBIH UTVRDILA IZMJENE

Saznajte šta donosi novi Zakon o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u BiH

Arhiva02.04.14, 14:04h

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, ponovo utvrdila Prijedlog zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u Federaciji BiH i uputila ga u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku

korupcija nova

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, ponovo utvrdila Prijedlog zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u Federaciji BiH i uputila ga u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku.

Riječ je o tekstu Zakona za o kojem su u prethodnom periodu, nakon što nije usvojen u Predstavničkom domu, provodene dodatne konsultacije između predstavnika pravosudnih institucija i Vlade FFBiH kao predlagača, uz učešće Delegacije Evropske unije u BiH.

U ovom procesu su uime pravosudnih institucija učestvovali Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH, Vrhovni sud Federacije BiH i Federalno tužilaštvo BiH, a ulogu koordinatora pravosudnih insitucija preuzelo je Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH.

Kako je rečeno, ponuđeno rješenje predstavlja najveći mogući konsenzus svih strana uključenih u proces izrade teksta Zakona.

Ovaj zakon, između ostalog, uređuje uspostavljanje posebnih organizacionih jedinica Federalnog tužilaštva i Vrhovnog suda Federacije BiH, koji bi bili stvarno i mjesno nadležni u vršenju funkcija krivičnog gonjena i suđenja u postupcima za krivična djela organizovanog kriminala, korupcije, međukantonalnog kriminala i drugih oblika privrednog i teškog kriminala.

Cilj donošenja Zakona je da cjelokupni sistem krivičnog pravosuđa u FBiH bude što efikasniji, a što je opravdano očekivanje cijele društvene zajednice. Osim toga i zvanični pokazatelji, statistički izvještaji i percpecija javnosti pokazuju hroničnu nemogućnost institucija vlasti da se odlučno počnu boriti protiv tih pojava, posebno korupcije koja je sveprisutna u društvu.

Krajnji cilj donošenja Zakona je da se osigura jedinstveno, usklađeno i efikasno postupanje specijaliziranih federalnih organa u borbi protiv korupcije, organiziranog i drugih teških oblika kriminala u Federaciji BiH, odnosno stvore zakonske pretpostavke da sadašnje stanje bude radikalno promijenjeno. Iz tih razloga, bilo je potrebno da se, u skladu sa Ustavom Federacije BiH, te stvarnim razlozima za donošenje Zakona, predvidi uspostavljanje specijaliziranih pravosudnih institucija na nivou FBiH, osnivanjem posebnih organizacionih jedinica Federalnog tužilaštva i Vrhovnog suda FBiH, koji bi se isključivo bavili otkrivanjem, krivičnim gonjenjem i procesuiranjem učinitelja krivičnih djela koja bi na osnovu ovakvog lex specialis zakonskog propisa bila stavljena u stvarnu nadležnost Vrhovnog suda FBiH.

Svrha donošenja Zakona nije samo u osnivanju ovih organizacionih jedinica, već se prvi put u Federaciji BiH uvode i posebni mehanizmi za efikasnije suzbijanje organiziranog kriminala, kakve poznaju savremene države koje primjenjuju te instrumente u radu svojih sličnih specijaliziranih institucija. Zakonom se tako uvodi institut saradnika parvosuđa, koji bi trebao znatno doprinijeti efikasnijem otkrivanju, razjašnjavanju i dokazivanju svih oblika organiziranog kriminala.

Uređeni su i modaliteti saradnje između institucija koje se trebaju baviti i suzbijanjem krivičnih djela iz nadležnosti Posebnog odjela Vrhovnog suda FBiH. Zakonom su, također, jasno regulirana prava i obaveze u postupku ostvarenja te saradnje kao nužnog preduvjeta uspješnosti rada ovih institucija.

Između ostalog, propisano je da Posebni odjel Tužilaštva čine posebni zamjenik glavnog federalnog tužioca i federalni tužioci raspoređeni u ovaj odjel. Precizirano je da su svi oni samostalni i nezavisni i da su za svoj rad odgovorni glavnom federalnom tužiocu.

Posebni zamjenik glavnog federalnog tužioca imenuje se i razrješava u skladu sa Zakonom o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH. Kad je riječ o Posebnom odjelu Suda, regulisano je da ga čini određeni broj sudija koje u ovaj odjel imenuje Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH.

Predsjednika Posebnog odjela postavlja/imenuje predsjednikVrhovnog suda FBiH iz sastava sudija Posebnog odjela u skladu s pravilima o unutrašnjem oslovanju.

U roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona, Visoko sudsko i tužilačko vijeće trebalo bi utvrditi broj sudija Vrhovnog suda FBiH i broj tužilaca Federalnog tužilastva u skladu s potrebama osnivanja Posebnog odjela suda i Posebnog odjela tužilaštva.

Krivični postupci u kojima su do dana početka primjene ovog zakona potvrđene optužnice za krivična djela iz nadležnosti Posebnog odjela suda, bit ćeo končani pred sudovima koji su bili stvarno i mjesno nadležni za ta krivična djela prije početka primjene ovog zakona, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook