I NA ISTOKU I NA ZAPADU

Vučić: Mjesto Srbije je u Evropi, ali nemojte nas tjerati da budemo neprijatelji Rusije

Arhiva01.04.14, 15:44h

Prvi potpredsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić izjavio je danas da je put Srbije - europski put, ali i da Srbija ima samo jednu želju i molbu za europske saveznike, a to je da je ne tjeraju da bude ruski neprijatelj

aleksandar vučić Prvi potpredsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić izjavio je danas da je put Srbije - europski put, ali i da Srbija ima samo jednu želju i molbu za europske saveznike, a to je da je ne tjeraju da bude ruski neprijatelj.

"Srbija ima samo jednu želju i jednu molbu za europske saveznike: "Ne tjerajte nas da budemo ruski neprijatelji. Mislim da je to vrlo fer i vrlo pošten pristup Srbije", rekao je Vučić u intervjuu za Deutsche Welle.

On je dodao i da će Srbija poštovati međunarodno-pravne norme, kao i teritorijalni integritet svih članica Ujedinjenih naroda, ali i podvukao da Srbija ne može da uvede sankcije Ruskoj Federaciji, za što i nije bilo službenih zahtjeva od strane EU.

"Mi nismo na stranama, mi imamo svoju zemlju i vodimo računa o svojoj zemlji. To za nas nije nimalo jednostavno pitanje, jer oni koji danas štite teritorijalni integritet Ukrajine, zgazili su teritorijalni integritet Srbije", rekao je Vučić

Prema njegovim riječima, Srbija nije na strani Rusije ili nekog drugog već se ponaša odgovorno u međunarodnim okvirima.

 Na pitanje očekuje li da će referendum na Krimu imati posljedice po ovaj region, Vučić je rekao da je očigledno da je ono što se događalo na Kosovu imalo posljedica po cijeli svijet.

Kako je podvukao, Srbija će čuvati mir i svoju stabilnost, ali je zainteresirana i za stabilnost cijele regije i zato je odmah ponudila pomoć kada su izbili nemiri u BiH.

"Ako se bilo što gdje u regiji dogodi, investitori će izbjegavati cijelu regiju. Nama je potrebna puna stabilnost, zajednički izlazak na međunarodna tržišta, zajedničko privlačenje investitora i to će biti naša politika stvaranja normalne, pristojne, stabilne Srbije koja ne samo da neće ugrožavati tuđu stabilnost, već će pokušati da bude stabilizirajući faktor u cijeloj regiji", podvukao je Vučić, prenosi Tanjug.

 

(FENA/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook