ZASTUPNICI SKUPŠTINE KS USVOJILI BUDŽET

Predviđeno smanjenje troškova za gorivo, telefone, internet, zakup...

Arhiva31.03.14, 16:42h

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo su sa 18 glasova za, 11 protiv i četiri suzdržana usvojili Budžet Kantona Sarajevo za 2014. godinu u iznosu od 798.500.000 KM

SKUPŠTINA KS, nova

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo su sa 18 glasova za, 11 protiv i četiri suzdržana usvojili Budžet Kantona Sarajevo za 2014. godinu u iznosu od 798.500.000 KM.

U budžetu je za plaće i naknade troškova zaposlenih planirano izdvajanje od 244.098.800 KM, za izdatke za materijal i usluge 48.925.700 KM, za tekuće transfere 247.162.800 KM, te za kapitalne transfere i izdatke 80.622.800 KM.

Budžetom je predviđeno smanjenje troškova za gorivo, telefone, internet i zakup, te je planirano samo 20 posto sredstva u odnosu na prošlogodišnja  za plaćanje naophodnih usluga po ugovoru o djelu.

Iako se gotovo polovina zastupnika SKS-a nije složila sa prijedlogom budžeta za 2014.godinu, budžet je ipak usvojen.

Zaim Backović (BPS) je tokom rasprave kazao da osnovni postulat prema kojem bi trebala raditi Vlada KS-a je stvaranje atmosfere rada da bi se budžet donio i podsjetio  da je potreban ozbiljniji pristup u izradi budžeta, kroz realno investiranje, jer će samo u tom slučaju biti donesen realan budžet.

- Treba naći načina kako da motiviramo naše ljude da investiraju jer mi živimo od njihovog rada, potrebno je da stvorimo milje da ovaj kanton bude kanton u kojem će naši investitori donositi novac, a svim silama se trudimo da domaće uništimo, vjerujući onima koji dolaze sa strane - kazao je Backović.

Vladi KS-a predlaže da pretrese regulacioni plan i da se odmah krene u analizu realnog budžeta i brzo investiranje, te da se preferiraju domaći investitori.

Zastupnik SDU-a Mujo Hošić je kazao da je ovo prvi put da jedna vlada predlaže budžet sa zaduženjem od 40 posto.

Edina Papo iz Kluba SDP-a BiH podržava kvalitetne prijedloge ušteda u budžetu, ali da postoji stalni finansijski pritisak na kulturne ustanove, smatra,   to djeluje retrogradno na sve koji se bave i koji će se baviti kulturom.

Istakla je da  uposleni  u kulturi, kada su u pitanju kapitlani projekti, vrlo pomirljivi sa svojom situacijom. U svim ustanovama kulture je i manjak kadra i rade se ugovori koji osiguravaju određeni nivo i kvaliteta i stručnosti.

- Budžet za kulturu morao bi biti podsticajan za one koji žele da ostanu ovdje - kazala je Papo.

U toku je jednosatna pauza nakon koje će sjednica biti nastavljena.

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook