OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA AUTIZMA

Bajka koja nikoga neće ostati ravnodušnim: Predstava 'Zaljubljeni vuk' 2. aprila u SARTR-u

Arhiva31.03.14, 12:26h

Radi se o predstavi u kojoj igraju i djeca sa poteškoćama u razvoju, a sa ciljem razbijanja diskriminacije u društvu. Ulaz na predstavu je besplatan

Zaljubljeni vukU srijedu, 2. aprila u 13h na sceni Sarajevskog ratnog teatra SARTR ponovo će se održati predstava „Zaljubljeni vuk“, koju organizuje EDUS u koprodukciji sa Aparat Teatarom i SARTR-om. Ovom izvedbom obilješiti će se Svjetski dan autizma – 2. april.

Radi se o predstavi u kojoj igraju i djeca sa poteškoćama u razvoju, a sa ciljem razbijanja diskriminacije u društvu. Ulaz na predstavu je besplatan.

Glavni organizator događaja je Udruženje EDUS-Edukacija za sve, koje se već četvrtu godinu aktivno bavi unapređenjem obrazovanja i podrške, prije svega za djecu sa poteškoćama u razvoju. Kako je u EDUS-ovom programu najviše djece s autizmom, izvedba predstave i popratni materijali (plakati, posteri, video spot) su usmjereni prema i koristiće se u svrhu obilježavanja 2. aprila - Svjetskog dana autizma.

U okviru ovogodišnjeg EDUS-ovog drugoaprilskog programa (u prilogu), kampanjom „Nama su izazov i inspiracija... A vama?“ EDUS želi skrenuti pažnju na pasivnost našeg društva prema djeci s autizmom i njihovoj budućnosti, uprkos naglom i stalnom porastu učestalosti poremećaja. Iako djece s autizmom svaki dan ima sve više, čini se da je prepuštanje sudbini, izolacija i samopomoć ono što društvo i dalje nameće porodicama s tom djecom kao jedinu opciju, zanemarujući njihove mogućnosti i želje.

Afirmišući takve mogućnosti, EDUS je, u saradnji sa Aparat teatrom i SARTR-om,  organizovao predstavu „Zaljubljeni vuk“ u kojoj su zajednički učestvovala djeca iz redovne škole sa djecom iz EDUS-ovog programa. Prikazivanje video spota i dokumentarnog filma (režija Aleša Kurt, fotografija Dženat Dreković) jedna je od glavnih aktivnosti obilježavanja Dana autizma.

Također, 2. aprila, ispred BBI centra održaće se ulična akcija u okviru koje će EDUS dijeliti plave balone i promovisati novu brošuru „Deset stvari koje majka djeteta s autizmom želi svima da poruči“, a koja za cilj ima umanjivanje stigme i informiranje stanovništva o autizmu. Nakon ponovnog izvođenja predstave, uz pomoć organizacije POMOZI, u SARTR-u će biti zabava za djecu i roditelje iz EDUS-ovog programa. U foajeu teatra je već postavljena izložba Harryja Lindsaya, EDUS-ovog učenika s autizmom. EDUS će, također, učestvovati  na konferenciji „Dječija i adolescentna psihijatrija i psihologija“, koja će se 5. aprila održati u ANUBIH-u. Ono što će, vjerovatno, biti najuočljivije 2. aprila  je večernja akcija, kada će brojna prepoznatljiva mjesta u Sarajevu biti osvjetljena plavom svjetlošću u okviru EDUS-ovog priključivanja Sarajeva svjetskoj akciji „Light it up Blue“, kojom se simbolično pruža podrška osobama s autizmom.

Predstava je napravljena na osnovu komada „Vuk u prsluku“, inspirisanog bajkama braće Grimm, koju je posebno za ovu priliku napisala Marija Fekete-Sullivan. Glumci su djeca iz sarajevskih osnovnih škola, prije svega iz IV razreda O.Š. “Skender Kulenović”, te djeca iz EDUS-ovog programa u J.U. “Mjedenica”, neka od njih sada uključena u redovno školovanje.
Režija: Belma Lizde-Kurt (Aparat teatar)
Asistenti režisera: Maja Zećo, Darko Trajković i Aleš Kurt
Fotografija: Dženat Dreković
Originalna muzika: Dušan Vranić- Duca
Scenografija: Saša Bukvić
Kostimografija: Adisa Vatreš i Belma Lizde-Kurt
Izrada kostima: Hava Redžić
Izrada scenografije: Zlatko Brodić i slastičarna Jadranka
Grafički dizajn: Velija Hasanbegović

Kad se govori o potrebi uključivanja djece s poteškoćama u razvoju u društvo, što je krajnji cilj i ovog poduhvata, obično se misli na to da se djeca uče prilagođavati društvu i njegovim pravilima, na čemu uostalom radi i EDUS. Ipak, ovim projektom se napravio mali pomak i sa drugog kraja – omogućena je prilika i djeci iz redovnih škola, njihovim roditeljima, umjetnicima i gledateljima predstave i filma da se uključe i razumiju svijet djece s poteškoćama u razvoju, tako da je predstava od početka u potpunosti orijentisana prema njihovim sposobnostima i potrebama - prema kojima se ostala djeca/glumci, umjetničko vođstvo a zatim i gleadoci trude prilagoditi.

Težište višemjesečne produkcije stavljeno je na sam proces prije nego na konačni produkt - predstavu, koja je prije svega koncipirana kao nagrada za sve učesnike, kao i djecu u gledalištu: na kraju komada svi izlaze na scenu koja postaje mjesto zajedničke zabave. Probe i predstava se bilježe kratkim dokumentarnim filmom koji će ostati da svjedoči o ovom pokušaju približavanja dosad isuviše razdvojenih svjetova.

U toku mnogobrojnih proba, ovakav neformalan pristup, iako povremeno haotičan, donio je mnogo više od mogućnosti izvedbe koja uključuje djecu s poteškoćama u razvoju - počevši kao mjesto na kojem su djeca, ali i odrasli, učili o pravilima artističkog procesa, ali i isto tako i međusobnim različitostima i toleranciji, probe su prerasle u omiljena sastajališta svih aktera – oaze u kojima su isparili mnogi strahovi i predrasude a nastala prijateljstva i ljubavi. Tako je cilj projekta postignut i prije izvedbe predstave. Osim što su životi sve djece-učesnika oplemenjeni bavljenjem umjetnošću, gotovo je sigurno da niko od njih u budućnosti neće imati problem s prihvatanjem različitosti.

(DEPO PROTAL/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook