FOTO & VIDEO/ PREMIJERA U KINU MEETING POINT

Politički triler o životu u BiH: Pogledajte prve kadrove iz novog bh. filma 'Politika i drugi zločini'

Arhiva02.04.14, 09:23h

Film koji je realizovala najmlađa filmska ekipa u Evropi govori o sukobu američkog novinara i bh. političara koji je dočaran kroz priču JMBG protesta. Premijera filma 'Politika i drugi zločini' je večeras u 20:30 sati, u kinu Meeting Point u Sarajevu

pressica Politika i drugi zločini

Drugi dugometražni film mladog sarajevskog reditelja Kenana Musića “Politika i drugi zločini” 2. aprila doživjeće svoju svjetsku premijeru.

Film koji je realizovala najmlađa filmska ekipa u Evropi govori o sukobu američkog novinara i bh. političara koji je dočaran kroz priču JMBG protesta.

Scenario za film, koji je nastao u mjesecu augustu prošle godine, potpisuje sam režiser. Producenti filma su Semir Bujak, Edin Ličina i Benjamin Čengić.

Politika i drugi zločini plakatDirektore fotografije filma je Eldar Nurković. Kompozitor muzike filma, koji je sa Kenanom već surađivao na prethodnom filmu, je mladi Osman Abdelmukaran.

Snimatelj u filmu je najmlađi bh. filmski snimatelj Mario Ilić, dok je za montažu bio odgovoran prof. Srđan Rodić.

Produkciju i post-produkciju zvuka potpisuje Eldin Bihorac – Bato. Izvršni producent filma je Nejra Musić.

Film je sniman u mjesecu septembru, a montaža i post-produkcija filma trajale su skoro šest mjeseci. Iako je kompletan filmski projekat bio suočen sa velikim finansijskim problemima, deadline je probijen za samo 15 dana.

Premijera će napokon biti održana 2. aprila 2014. godine u kinu Meeting Point, sa početkom u 20:30 sati.

Nakon premiere počinje festivalski život filma.

Za početak, film “Politika i drugi zločini” našao se u zvaničnoj selekciji festivala u Danskoj i New York-u. Na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu film će se predstaviti u okviru Festivala BH Filma, a u toku su pregovori i za odlazak filma na festival u Dohu, Qatar.

Glavne ulogu u filmu su ostvarili Adna Novo, Dragan Marinković Maca i Muhamed Bahonjić. U ostalim ulogama pojavljuju se Muhamed Dupovac, Mia Šego, Sabina Kulenović, Armin Fazlić i drugi.

Vrlo mlada filmska ekipa i ovaj put je bila sastavljena od filmskih radnika sa smjera scenske umjetnosti Gimnazije Dobrinja. U glavnim ulogama našli su se glumci sa kojima je Kenan već u prošlosti surađivao, i sa kojima, kako navodi, planira rad i na budućim projektima.

Na premijeri filma se očekuje veliki broj zvanica iz javnog, kulturnog i političkog života BiH i regiona, kao i veliki broj afirmisanih filmskih radnika.

Produkcijska ekipa filma “Politika i drugi zločini” je početkom sedmice, u suradnji sa portalom kupikartu.ba, u prodaju pustila 70 karata za premijeru, čija cena iznosi 7KM. Nakon premijere filma počinju pregovori o daljoj distribuciji i samom životu filma, kao i premijere u drugim većim gradovima BiH i regiona.

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook