OD HALTERA I KORZETA DO TANGI

Sve manje i tanje: Šta nam poručuju ženske gaćice?

Arhiva30.03.14, 13:49h

Od utegnutih korzeta do haltera i gaćica Intimissimi zbog kojih morate temeljito depilirati intimne dijelove, žensko je donje rublje prošlo i dokazalo mnoge društvene mijene i postalo globalna industrija vrijedna 30 milijardi dolara, tim više što ga i vrhunska dizajnerska imena sve češće koriste kao gornje modne detalje

vagina nova
Nekada je bijeli donji veš bio statusni i erotski simbol pripadnica građanske klase (nešto kao današnja intimna moda Victoria's Secret), a sada je namijenjen bakicama i usidjelicama.

U svojoj kolekciji za proljeće/ljeto Miuccia Prada je na haljine i duge kaputiće poput oklopa našila grudnjake, a topići od brokata su stilizirano 19-stoljetno donje rublje. Ispod prozirnog kardigana njujorškog dizajnera Michaela Korsa, čije luksuzne haljine nosi i Michelle Obama, treperi grudnjak u nježnoj boji neba. Prema Gucciju, ovoga proljeća nosi grudnjak od nježnoga šifona ispod prozirne haljine od istoga materijala. I Burberry kombinira nježnoplave gaćice visokog struka s prozirnom čipkastom haljinom, dok bi neki novi modeli Dolce&Gabbane mogli podsjetiti na reviju donjeg rublja Victoria's Secret.

Donje rublje ušlo je na velika vrata kao vidljivi statusni simbol visoke mode, ne skriveni, nego javni adut prvih dizajnerskih imena. Ono što Victoria's Secret u minimalističkom izdanju nudi kao senzualnu tajnu za samo nečije oči, sada više nije tajno oružje, nego je namijenjeno svačijem pogledu na kakvom luksuznom prijemu ili na ulici u jeftinijem izdanju.

U današnjoj modi ono ispod sada je iznad. U čemu je kvaka? Valjda je seks najbolji prodajni argument, iako će mudrijaši reći da je riječ o novom koraku u definitivnoj 'demokratizaciji' mode u kojemu svaka dama ima pravo na svojih erotskih pet minuta. Neki će možda ustvrditi da je riječ o duhovitom relativiziranju ženskog odijevanja, o gaženju pravila, gdje sve može ići i biti postavljeno naglavce. Da je riječ o vremenu u kojemu internet i društvene mreže intimno pretvaraju u javno, pa nije čudo što se to prenijelo u modu i na žensko tijelo.

Davna su vremena kada je Jean Paul Gaultier osamdesetih skandalizirao svijet navukavši grešnoj djevici Madonni korzet s halterima i košaricama u obliku ljevka za pretakanje vina.

Danas to više ne bi bio skandal, jer je erotizirano sve što se moglo erotizirati, dokazujući rascijepljeni svijet u kojemu žene osvajaju društvene, političke i poslovne pozicije, ali im se istodobno sugerira da budu putujuće reklame za svoj seksepil, ne bi li se pokazale i dokazale. Doduše, nakon djece cvijeća, žene su sedamdesetih odbacile grudnjak u naletima emancipiranja i bijega od malograđanskog ideala žene kao kućanice, majke i ljubavnice u istom paketu, a i danas se ukrajinska feministička grupa Femen golim grudima bori za prava žena.

Od utegnutih korzeta do haltera i gaćica Intimissimi, zbog kojih morate temeljito depilirati intimne dijelove (vrište na plakatima zagrebačkih tramvajskih stanica), žensko je donje rublje prošlo i dokazalo mnoge društvene mijene. I pretvorilo se u industriju vrijednu 30 milijardi dolara, tim više što se donje rublje sve češće koristi kao gornje.

(Tportal/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook