DILEME MLADIH MAJKI

Treba li u trudnoći jesti duplo više?

Arhiva29.03.14, 12:09h

Za vrijeme trudnoće žene uistinu trebaju više energije pa se s razlogom govori o jedenju za dvoje. Međutim, šta to zaista znači?

trudnoća novaČim ste saznali da ste trudni, prvi korak koji biste trebali učiniti za sebe i svoje dijete je usvajanje novih prehrambenih navika. To je jedan od najjednostavnijih  i najboljih načina kojim možete doprinijeti zdravlju Vaše bebe, ali i vas samih.

Pripremili smo vam nekoliko savjeta koji će vam pomoći da krenete u pravom smjeru, budete zadovoljni, zdravi i s primjerenom tjelesnom težinom.

Jesti za dvoje ne znači jesti duplo više

Za vrijeme trudnoće žene uistinu trebaju više energije pa se s razlogom govori o jedenju za dvoje. Međutim, premalo se govori o tome da jesti za dvoje ne znači jesti dvostruko veću količinu hrane, već da prilagodite prehranu sukladno novim potrebama koje se mijenjaju iz dana u dan.

Prehrana treba pratiti promjene vašeg tijela

Kroz devet mjeseci događaju se razne promjene na tijelu; povećavaju vam se dojke, maternica, volumen krvi, stvarate zalihe masti te morate zadovoljiti osnovne potrebe vaše bebe kako bi ona mogla rasti i razvijati se. Te promjene prati apetit, odnosno potreba organizma za određenim tvarima i energijom.

Vaše tijelo treba više određenih minerala (posebice željeza) i vitamina. Ove potrebe možete zadovoljiti zdravom, raznolikom i uravnoteženom prehranom.

O idealnoj težini

Idealan prirast na tjelesnoj težini varira od osobe do osobe. U pravilu žena ne treba dodatne kalorije tijekom prva 3 mjeseca trudnoće. Međutim, tijekom zadnjih 6 mjeseci trebat će dodatnih 300 kcal.

Kako biste svoju težinu držali pod kontrolom, informirajte se o uravnoteženoj i zdravoj prehrani i lako ćete zadovoljiti sve dodatne potrebe. Primjer jednog takvog obroka je kriška kruha od cjelovitog zrnja i kriška sira ili jedan jogurt, dvije žlice muesli-a i jabuka.

(Gloria.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook