'POTREBNI LIDERI KOJI SU SPREMNI RADITI U IME SVIH'

Jolie: BiH itekako može biti jedinstvena ako se građanima pruži šansa

Arhiva28.03.14, 21:11h

Divno je vratiti se u Bosnu i Hercegovinu. BiH će uvijek biti bliska mom srcu. Izuzetno poštujem to kroz šta je prošla kao i izuzetnu snagu njenih građana, ali istovremeno sam zabrinuta znakovima koji ukazuju da je napredak u BiH zaustavljen

angelina jolie u srebreniciDivno je vratiti se u Bosnu i Hercegovinu. BiH će uvijek biti bliska mom srcu. Izuzetno poštujem to kroz šta je prošla kao i izuzetnu snagu njenih građana, ali istovremeno sam zabrinuta znakovima koji ukazuju da je napredak u BiH zaustavljen - kazala je holivudska glumica Angelina Jolie jutros u Sarajevu, tokom posjete sa ministrom vanjskih poslova Velike Britanije Willamom Hagueom.

Naglasila je da sada, više nego ikad, BiH treba lidere koji su spremni da rade uime svakog građanina BiH na način koji omogućava otključavanje dodatne međunarodne pomoći.

- Duboko vjerujem u BiH i sposobnost njenih građana da prebrode izazove - kazala je Jolie.

Dodala je da je raduje jedinstveni glas mladih Bosanaca i Hercegovaca koji traži od vlade da riješi ključna pitanja.

- Svi moramo biti svjesni opasnosti nazadovanja i ozbiljno shvatiti taj rizik, prepoznavajući da je to opasan moment za ovu zemlju. Željela bih da BiH i međunarodni lideri ovo pitanje rješavaju sa više urgencije - kazala je.

Ona je istaknula da je od vitalnog interesa za međunarodnu zajednicu, posebice za Evropske zemlje, da pomogne BiH da izraste u državu kakvu zaslužuje i da se pridruži EU.

- Ovo podrazumijeva poduzimanje hitnih koraka kako bi se ojačale demokratske institucije BiH, kreirale mogućnosti za mlade kao i prevazišao politički zastoj koji zadržava razvoj zemlje. Država je itekako sposobna da bude jedinstvena ako se građanima pruži šansa, a njima je potrebna pomoć njihovih lidera - zaključila je Jolie, saopćila je Britanska ambasada u Sarajevu.

(FENA/dh)

Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook