SVE JE TRANSPARENTNO

Gavrankapetanović: Moja imovina je legalno stečena, meta sam zbog svojih političkih stavova

Arhiva28.03.14, 16:41h

Ako je proces ispitivanja porijekla imovine pojedinaca, političara i javnih ličnosti u BiH krenuo od mene neka je, ali nadam se da će ga voditi neka ozbiljna državna institucija, izjavio je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) dr. Faris Gavrankapetanović

Faris GavrankapetanovićAko je proces ispitivanja porijekla imovine pojedinaca, političara i javnih ličnosti u BiH krenuo od mene neka je, ali nadam se da će ga voditi neka ozbiljna državna institucija, izjavio je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) dr. Faris Gavrankapetanović, hirurg i bivši direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo i Univerzitetskog kliničkog centra (KCUS) u glavnom gradu.

On je na taj način prokomentirao tekst koji je objavio Centar za istraživačko novinarstvo u kojem su pobrojane nekretnine koje posjeduje on ili članovi njegove porodice. CIN je naveo da one vrijede oko dva miliona maraka.

- Nisam se ranije oglašavao o svemu, jer sam već četiri mjeseca u sudskom sporu sa već oborenom Vladom Kantona Sarajeva. Nikada nisam imao problem sa transparentnošću. Sva moja imovina je u BiH i nije joj teško ući u trag. Tokom 31 godine koliko sam ljekar, 23 godine od specijalizacije, 19 godina od prvog magistrata i 15 godina od prvog doktorata, a potom i kao rukovodilac, stekao sam određenu imovinu i porijeklo je lako dokazivo. Ako bilo šta u tome ima sporno pozivam institucije da izvrše provjere, ako su problem objekti iz 1935. i 1938. godine onda sam kriv – kaže Gavrankapetanović.

I u pogledu istrage koja je pokrenuta protiv njega u Kantonalnom tužilaštvu, Gavrankapetanović, također, kaže da vjeruje u pravosudni sistem te da svi trebaju raditi svoj posao.

On je pojasnio da su u istraživanje o imovini uvrštene nekretnine koje su porodično nasljedstvo, a da je sve ostalo stečeno iz regularnih i prijavljenih prihoda na koje je uredno plaćen porez.

Međutim, Gavrankapetanović za NAP kaže da iza svega, očito, stoji pokušaj određenih političkih struktura u Kantonu Sarajevo da napadima na pojedince skrenu pažnju sa katastrofalne situacije u državi.

Bojim se da namjera ovakvih aktivnosti nije jačanje transparetnosti, nego upravo suprotno, skretanje pažnje sa pravih sumnjivih aktivnosti te teške političke, ekonomske i socijalne situacije, posebno u KS, a potom i u cijeloj državi. Ja jesam, istina je, u razgovorima sa pojedincima govorio kako je vrijeme da se nešto poduzme i spasi država u ovom teškom trenutku. Možda su se neki toga uplašili i prepoznali u kritikama građana, ali i mojim kritikama. Uprkos tome, smatram da Bošnjacima u ovom trenutku najviše treba jedan „Pax Bosniaca“ o međusobnom miru i pravdi – dodaje Gavrankapetanović.

VEZANI TEKST: FOTO/ RASKOŠNE NEKRETNINE BIVŠEG DIREKTORA KCUS-A: Ovako se to radi: Kako je doktor Faris Gavrankapetanović za deset godina stekao imovinu vrijednu dva miliona KM!

(Nap.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook