ODRŽALI NIZ SASTANAKA S ČLANOVIMA PORODICA ŽRTAVA

Majke Srebrenice: Od Hague i Jolie smo tražili da ekonomski pomognu Srebrenici

Arhiva28.03.14, 15:53h

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije William Hague i specijalna izaslanica UNHCR-a, holivudska glumica Angelina Jolie boravili su danas u Srebrenici, gdje su održali niz sastanaka s članovima porodica žrtava genocida i ženama-žrtvama rata

ANGELINA JOLIE I WILLIAM HAGUE U SARAJEVU/ FOTO: AAMinistar vanjskih poslova Velike Britanije William Hague i specijalna izaslanica UNHCR-a, holivudska glumica Angelina Jolie boravili su danas u Srebrenici, gdje su održali niz sastanaka s članovima porodica žrtava genocida i ženama-žrtvama rata.

Helikopterima EUFOR-a Hague i Jolie su iz Sarajeva nakon konferencije o problemu seksualnom nasilju tokom ratnih sukoba, stigli u Potočare, gdje su u odvojenim sastancima razgovarali sa žrtvama seksualnog nasilja tokom rata u BiH, majkama Srebrenice te načelnikom općine Ćamilom Durakovićem.

Jolie je obišla Spomen sobu i Muzej genocida u Potočarima te položila cvijeće u Memorijalnom centru Potočari.

Prilikom ulaska u mezarje, američka glumica prekrila je kosu crnom maramom.

Predsjednicaa Udruženja "Majke Srebrenice“ Hatidža Mehmedović izjavila je za Agenciju Fena da su tokom sastanka sa Hague i Jolie tražile pomoć za BiH.

-Tražili smo da se pomogne BiH. Tražimo da se pomogne Srebrenici, jer je Srebrenica zaslužila da joj se pomogne. Jedina pomoć koja nam je nepohodna je ekonomska, da se Srebrenica oporavi kako bi opstala - izjavila je Mehmedović.

Istaknula je da su tokom sastanka tražili i da se pomogne u daljnoj izgradnji Memorijalnog centra.

Mehmedović je navela da su dobili odgovor od ministra vanjskih poslova Velike Britanije da je jako važno da država bude funkcionalna, a Jolie je obećala da će pomoći da se podrži ono što su tražile majke Srebrenice.

Jolie je položila cvijeće u Memorijalnom centru u Potočarima i u suzama obišla centar.

Prilikom posjete Potočarima nije davala izajve novinarima.

 

(FENA/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook