FOKUS NA PITANJU OSTAVŠTINE SEKSUALNOG NASILJA U RATU

Šta su Angelina Jolie i William Hague izjavili o zajedničkoj posjeti BiH

Arhiva28.03.14, 15:35h

Fokus posjete je na pitanju ostavštine seksualnog nasilja u ratu u pripremi za globalni samit o okončanju seksualnog nasilja u konfliktima koji će se u junu održati u Londonu a kojim će kopredsjedavati William Hague i Angelina Jolie

Angelina Jolie i William Hague sa članovima Predsjedništva BiH/Foto:AABritanski ministar vanjskih poslova William Hague i specijalna izaslanica Visokog  komesarijata Ujedinjenih nacija za izbjeglice, Angelina Jolie, sinoć su doputovali u dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini.  Fokus posjete je na pitanju ostavštine seksualnog nasilja u ratu u pripremi za globalni samit o okončanju seksualnog nasilja u konfliktima koji će se u junu održati u Londonu a kojim će kopredsjedavati  William Hague i Angelina Jolie.  

Desetine hiljada žena i muškaraca su bili silovani i izloženi drugim oblicima seksualnog nasilja u Bosni i Hercegovini u periodu od 1992–1995. godine. Najnovije istraživanje Misije OSCE-a u BiH otkriva da su samo 33 počinioca ovih zločina osuđeni na državnom nivou, a da je samo 30 presuda izrečeno na međunarodnom nivou u Hagu. Veliki broj neobrađenih slučajeva seksualnog nasilja u cijeloj zemlji znači da preživjeli beskonačno čekaju na pravdu.

Stigmatizacija  i isključenje iz društva su problemi sa kojima se veliki broj preživjelih suočava i mnogi oklijevaju da javno traže pravdu.  Veliki broj preživjelih još uvijek pati od trauma od kojih nikada nisu liječeni i potrebna im je kako medicinska tako i psiho-socijalna podrška koje nisu uvijek na raspolaganju. Pristup zdravstvenim uslugama je ograničen, posebno za žene koje žive u udaljenim dijelovima zemlje. Mnogi preživjeli nemaju posao, često zbog  posljedica fizičkih i psihičkih trauma koje su preživjeli. Često žive u siromaštvu i ne mogu si priuštiti lijekove.

Napredak će zavisiti od toga da lideri svih strana prepoznaju patnje žrtava iz drugih zajednica. Za napredak je potrebna i usmjerena politička volja kako bi se održali međunarodni standardi pravde, oslobođene od političkog uticaja.

 

Ministar vanjskih poslova William Hague je rekao:

„Desetine hiljada žena, djevojaka i muškaraca silovani su tokom rata u Bosni i Hercegovini. Doputovali smo kako bi svjetsku pažnju usmjerili na njihovu potragu za pravdom te pozvali na globalnu akciju kojom bi se jednom zauvijek okončala praksa silovanja kao sredstva ratovanja. U Londonu ćemo, za deset sedmica, zatražiti od država širom svijeta da donesu tu značajnu odluku tako da, od Bosne i Hercegovine do Demokratske Republike Kongo, preživjeli dobiju potrebnu pravdu, a nova masovna silovanja će se moći spriječiti. Mi možemo i moramo promijeniti stav cijelog svijeta prema ovim zločinima i uništiti praksu nekažnjavanja.“    

Konflikt u Bosni i Hercegovini je završio prije skoro dvadeset godina, ali njegova ostavština je i dalje živa za hiljade žrtava koje su preživjele seksualno nasilje.  Mnogi od njih još nisu imali mogućnost da govore o svojim iskustvima, a kamoli da vide izvođenje počinilaca pred lice pravde.

 

Specijalna izaslanica visokog komesara za izbjeglice, Angelina Jolie je rekla:

"Ovdje smo da bismo se sreli sa žrtvama rata u Bosni, ženama i muškarcima koji su preživjeli silovanje i nose strašne traume. Korištenje silovanja kao ratnog oružja jedna je od najvećih nepravdi našeg vremena. Svijet je isuviše dugo tolerisao takve zločine a preživjele ostavio da se iz sjene bore za pravdu. Cilj nam je prenijeti glasove preživjelih te pozvati svijet da stane uz njih u borbi protiv nekažnjavanja.”

William Hague i Angelina Jolie su jutros učestvovali na regionalnoj vojnoj konferenciji u Sarajevu koja je okupila ministre i visoke vojne dužnosnike iz regiona kako bi razgovarali o ulozi vojske u borbi protiv seksualnog nasilja. U svom govoru na konferenciji, William Hague je najavio podršku Ujedinjenog Kraljevstva Centru za obuku podrške mirovnim operacijama (PSOTC) u Sarajevu pri razvoju novih modula za sprječavanje seksualnog nasilja koji zatim mogu biti integrisani u njihove obuke za vojne i policijske mirovne misije.

Tokom posjete Srebrenici William Hague i Angelina Jolie su se sastali sa osobama koje su preživjele seksualno nasilje koje  su govorile o zločinima koji su se desili uporedo sa genocidom.  Susreli su se i sa Majkama Srebrenice i Ćamilom Durakovićem, načelnikom Srebrenice.  William Hague je najavio podršku inicijativi „Remembering Srebrenica“ u iznosu od 800.000 funti, čiji cilj je da osigura da se grozni događaji iz 1995. godine ne zaborave.

Delegacija je zatim posjetila Udruženje „Medica“ u Zenici koja pomaže ženama u cijeloj BiH da ponovo izgrade svoje živote nakon seksualnog nasilja.  „Medica“ pruža raznoliku podršku ženama u cijeloj zemlji, uključujući i životnu  podršku u obezbjeđivanju izvora primanja u frizerskom salonu i krojačkoj radionici kao i pružanjem utočišta u sigurnoj kući za žene i djecu.

William Hague i Angelina Jolie su se sastali sa sudijama i tužiocima na državnom nivou sa kojima su razgovarali o izazovima sa kojima se susreće pravosudni sistem u radu na zaostalim slučajevima ratnih zločina i riziku da se pravda ne dostigne ili sticanju dojma da se ona ne dostiže.

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook