DJEČAK SMJEŠTEN U DJEČIJI DOM BJELAVE

Strava u Sarajevu: Majka policajka tukla devetogodišnjeg sina, gurala mu krpu u usta da komšije ne čuju da plače

Arhiva28.03.14, 13:13h

U Hitnoj pomoći su konstatirali otekline i podljeve na očima, obrvama, gornjoj usni te na rukama. Dječak je potom upućen na daljnje pretrage u Klinički centar Koševo, nakon čega je smješten u Dječji dom Bjelave

policija novaZaposlenici Osnovne škole “Fatima Gunić” koja se nalazi u sarajevskom naselju Alipašino Polje, prijavili su u utorak poslijepodne sarajevskoj policiji zlostavljanje nad devetogodišnjim dječakom, učenikom trećeg razreda ove škole koji je izjavio da mu je povrede nanijela majka, javlja Dnevni list.

Nije privedena

U sarajevskom MUP-u su potvrdili da je u utorak poslijepodne pedagog OŠ “Fatima Gunić” obavijestio III. policijsku upravu da je dječak došao u školu s povredama koje mu je nanijela majka. Kako se neslužbeno moglo čuti, majka devetogodišnjaka D. R. je zaposlenica MUP-a Zeničko-dobojskog kantona koja živi s djetetovim očuhom S. H., navodno profesorom historije u jednoj od sarajevskih srednjih škola.

“Policijski službenici nastavljaju rad na rasvjetljavanju i dokumentiranju ovog događaja. U sklopu rada na ovom događaju, saslušana je i majka dječaka na okolnosti prijave”, kazali su za Dnevni list u sarajevskom MUP-u.

Iako je saslušana, majka devetogodišnjaka nije privedena, a po kompletiranju predmeta, policija će odlučiti o daljnjim mjerama.

Pedagog škole je vidjevši da je dječak došao s povredama pozvao i policiju i socijalnog radnika, koji se i obavještavaju u slučaju da se dijete zlostavlja izvan škole. Devetogodišnjak je zatim prevezen u Zavod za hitnu medicinsku pomoć SŽ-a s višestrukim krvnim podljevima po cijelom tijelu.

U Hitnoj pomoći su konstatirali otekline i podljeve na očima, obrvama, gornjoj usni te na rukama. Dječak je potom upućen na daljnje pretrage u Klinički centar Koševo, nakon čega je smješten u Dječji dom Bjelave.

Prilikom premlaćivanja, dječaku je gurana krpa u usta kako susjedi ne bi čuli da plače. Dječakov očuh je, navodno, prešutno dopuštao premlaćivanje dječaka.

Maltretiranje i smrt

Koliko je dugo nasilje nad ovim devetogodišnjakom trajalo, za sada nije poznato, a te detalje bi trebala provjeriti i utvrditi policija. Zlostavljanje i premlaćivanje djece je prije nešto više od 30 dana za posljedicu imalo smrt dječaka četverogodišnjeg S. Ć. u kući u naselju Garovci kod Hadžića.

Zbog sumnje da su dječaka ubili na podmukao ili okrutan način, Kantonalni sud je nedavno za još dva mjeseca produžio pritvor djetetovoj majci Eni Lipa, njenom nevjenčanom suprugu Salihu Arnautoviću te njenim roditeljima Emiru i Muniri Lipa. Za isti zločin je bio uhapšen i Enin brat Kenan Lipa, ali je pušten iz Tužiteljstva.

Obdukcijom je utvrđeno da je osim smrtonosnih povreda na glavi, na tijelu dječaka pronađen još niz povreda koje su mu nanesene ranije, a maltretiranje je trajalo duže razdoblje. U prilog tome ide i činjenica da su žitelji ovog mjesta dječaka rijetko viđali vani, a kada bi ga i vidjeli, tada je šepao i kretao se sporo. Komšije su tada rekli i da je maltretirana dječakova godinu starija sestra.

(Dnevni-list.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook