OBEĆANJA PREDSJEDNIKA RS POSVAĐALA POZICIJU I OPOZICIJU

Svi ćemo izaći na referendum, ali može li Dodik garantovati da će Srbija braniti granice samostalne Srpske?

Arhiva28.03.14, 12:38h

Na javnoj tribini u Foči Bosić je kazao da SDS niko ne može optužiti da je strani plaćenik ili izdajnik jer su članovi SDS-a još uvijek pod američkim sankcijama za razliku od nekih koji nikada nisu trpjeli nikakve sankcije

Mladen Bosić i Milorad Dodik - sastanak šestorke u Sarajevu/ Foto: DEPO PORTAL

Priče o navodnom referendumu o samostalnosti Republike Srpske (RS), jednog dana, ponovo su posvađale političke aktere u tom bh. entitetu.

Nove reakcije uslijedile su nakon što je predsjednik RS-a Mladen Bosić rekao da su u RS neophodne duboke promjene, te da treba napraviti zaokret i da se dogovori kako izaći iz provlije u koju je RS dovela aktuelna vlast.

- Narodu u RS ne trebaju bajke već borba protiv korupcije, borba protiv siromaštva, nova radna mjesta i nada za buduće generacije - dodao je Bosić u Foči i pozvao predsjednika RS Milorada Dodika da konačno raspiše referendum o samostalnosti RS koji obećava od 2006. godine.

- Svi ćemo izaći na referendum i podržati samostalnu RS, ali da li Milorad Dodik može garantovati da će Srbija braniti granice samostalne Srpske? Da li mu je možda Putin obećao da će ruski tenkovi stati na granice Republike Srpske kao što su stali na granice Krima? - upitao je Bosić.

Na javnoj tribini u Foči Bosić je kazao da SDS niko ne može optužiti da je strani plaćenik ili izdajnik jer su članovi SDS-a još uvijek pod američkim sankcijama za razliku od nekih koji nikada nisu trpjeli nikakve sankcije.

- SDS iza sebe ima narod, a ovaj narod ne želi gazdu ili baju, već institucije i predsjednika koji vodi računa o svim građanima. Ovom narodu treba pravda i jednakost, da svi imaju jednake šanse a ne da neko ima sve a neko mrvice ili ništa. Ne treba nam RS u kojoj je polovina stanovništva na ivici gladi, u kojoj je sve više nezaposlenih i u kojoj djeca kad završe fakultet čekaju 20 godina na posao. Nije se ovaj narod borio za takvu RS - smatra lider SDS-a.

Međutim, SNSD je ocijenio da je poziv lidera SDS-a Mladena Bosića upućen predsjedniku RS Miloradu Dodiku da raspiše referendum "licemjeran pokušaj prevare srpskog naroda".

- To je licemjeran pokušaj prevare srpskog naroda nakon Bosićevog obraćanja na Fakultetu političkih nauka u federalnom Sarajevu, gdje je ocijenio da je nezavisnost RS nemoguća misija - saopćeno je iz Informativne službe SNSD-a.

SNSD je pozvao Bosić da objasni kada je govorio istinu - na Fakultetu političkih nauka u federalnom Sarajevu ili sinoć u Foči".

- Izbjegavanjem da se na Radio-televiziji RS izjasni o svom nastupu na Fakultetu političkih nauka u federalnom Sarajevu, Bosić je potvrdio da su mu važniji mediji u federalnom Sarajevu i federalne institucije, nego interes naroda Srpske i institucija RS -navodi se u saopćenju.

Ovakvim ponašanjem lider SDS-a "potvrdio da je marionetska politička figura, koja će pokušati sve da zavara narod i da sudbinu Republike Srpske i naroda preda u ruke svojih političkih mentora".

Oglasio se i potpredsjednik RS-a Emil Vlajki optužujući opoziciju u RS.

- Ljudi su čudo, a njihove čudesne osobine dolaze istinski do izražaja u momentima kada su na čelu značajnih opozicionih stranaka. Tu su neki od lidera koji na predizbornim skupovima zlurado prozivaju predsjednika RS da konačno proglasi samostalnost ovog entiteta. Istovremeno, ovi isti, na bošnjačkim fakultetima društvenih znanosti objašnjavaju kako je Bosna i Hercegovina vječita kategorija koja se nikada neće raspasti i čiji će teritorijalni integritet čuvati sama Srbija!!! Za nadati se da to nije i stav ove velike stranke koja je u samim temeljima RS - ustvrdio je on.

Iznio je i stav da, nažalost, oni koji teže tom cilju, “sada vide da će njegovo ostvarenje biti još teže radi ovakvih stavova koji su, očito, formirani po instrukcijama moćnika koji ne pripadaju ovim prostorima”.

- Mi vam međutim poručujemo da ćemo istrajati u ovom cilju, a ako slučajno ne uspijemo, vi ćete imati priliku, a na zadovoljstvo vaših gospodara, da do kraja živite vašu zluradost - tvrdi potpredsjednik RS-a iz reda hrvatskog naroda.

(Fena/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook