U BIH DOŠAO IZ DVA RAZLOGA

William Hague poručio bh. građanima: Oktobar je vaša šansa za preokret!

Arhiva28.03.14, 09:37h

Prije susreta sa sagovornicima iz institucija BiH te nevladinog sektora, Hague je u intervju „Dnevnom avazu" kazao da je u BiH došao iz dva razloga: kao prijatelj BiH, i drugo, ovdje je sa suosnivačem globalne kampanje za prevenciju seksualnog nasilja u konfliktu kako bi unaprijedio ovaj cilj ovdje u BiH

william hague novaMinistar vanjskih poslova Velike Britanije William Hague doputovao je sinoć u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini.

Prije susreta sa sagovornicima iz institucija BiH te nevladinog sektora, Hague je u intervju „Dnevnom avazu" kazao da je u BiH došao iz dva razloga: kao prijatelj BiH, i drugo, ovdje je sa suosnivačem globalne kampanje za prevenciju seksualnog nasilja u konfliktu kako bi unaprijedio ovaj cilj ovdje u BiH.

- Prije dvije godine, specijalna izaslanica Angelina Jolie i ja pokrenuli smo inicijativu, odnosno globalni napor kako bi se iskorijenilo seksualno nasilje u konfliktu, zaustavilo nekažnjavanje počinilaca seksualnog nasilja i kako bi bila pružena adekvatna podrška žrtvama ovih groznih djela. U BiH, skoro 20 godina nakon konflikta iz devedesetih, ostvaren je zapanjujuće mali napredak u suočavanju sa zaostavštinom ratnog silovanja. Prema nekim procjenama, tokom rata u BiH bilo je oko 50.000 žrtava seksualnog nasilja, a državni sudovi osudili su samo 33 počinioca. Ova razlika između broja počinjenih zločina i donesenih presuda jednostavno je neprilična. Dakle, u BiH sam došao da od žrtava čujem o njihovim iskustvima u ostvarivanju pravde, raspoloživoj podršci i pomoći, te da podsjetim na neke od groznih događaja koji su se desili u ovoj zemlji i da odam počast žrtvama - kazao je Hague.

Također, želi čuti više o ohrabrujućim nastojanjima da se riješi zaostavština seksualnog nasilja u ovoj zemlji. Želi se i susresti s ljudima uključenim u fantastični rad nevladinih organizacija, uključujući i NVO „Medica", koja pruža neizmjerno vrijednu podršku ženama da obnove svoj život.

- Osim toga, ovdje sam i kao ministar vanjskih poslova države kojoj je istinski stalo do BiH. Ova divna zemlja ima veliki potencijal i njeni građani zaslužuju iste mogućnosti kao i građani ostalih evropskih zemalja. Spremni smo ponuditi podršku BiH na putu ka EU i NATO-u. U oktobru ove godine građani BiH će glasati kako bi odlučili o svojoj budućnosti. Njihov izbor odlučit će hoće li BiH napredovati ka Evropi i prema povećanju prosperiteta ili prema nastavku stagnacije i padu životnog standarda. Nadamo se da će ih odluka koju donesu približiti EU i novim radnim mjestima, naprednijem životnom standardu i ispunjenju njihovih očekivanja - rekao je britanski šef diplomatije za "Avaz".

(Fena/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook