DOK NAROD GLADUJE, POLITIČKE PARTIJE NASTAVLJAJU SVOJE NEODGOVORNO DJELOVANJE

Selimović optužuje SBB i dva HDZ-a za pokušaj izazivanja financijskog kolapsa FBiH

Arhiva27.03.14, 21:36h

Klub poslanika Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine u Parlamentu Federacije BiH tražit će održavanje hitne sjednice ovog parlamenta a najkasnije do 4. aprila kako ne bi došla u pitanje fiskalna stabilnost Federacije koja bi značila kolaps platnog i penzionog sistema, neisplaćivanje socijalnih davanja i poljoprivrednih poticaja, pomoć izbjeglim i raseljenim osobama, povratnicima, itd

JASENKO SELIMOVIĆOvo je za Federalnu novinsku agenciju izjavio predsjednik kluba poslanika SDP-a Jasenko Selimović a nakon što prvi put u historiji nije usvojen dnevni red sjednice Parlamenta Federacije BiH.

Kako je rekao Selimović, klub SDP-a je nakon rasprave glasao protiv dnevnog reda jer je sa dnevnog reda, glasovima poslanika Hrvatske demokratske zajednice, HDZ-a 1990 te Saveza za bolju budućnost, skinuta točka koja se odnosi na zakon o izvršenju budžeta Federacije za 2014. godinu koja, po Selimovićevim riječima, je ključna za normalno funkcionisanje fiskalnog sistema ovog entiteta, te samim tim i za sistema u Federaciji uopšte.

- Kao odgovorna stranka, mi nismo mogli dići svoj glas za dnevni red sa kojeg se uz jalove izgovore skida tačka dnevnog reda koja je ključna za održavanje finansijskog sistema u Federaciji BiH. Ako do 4. aprila ne bude usvojen zakon o izvršenju budžeta mi gubimo stand by aranžman sa MMF-om. Znam da se mnogim građanima diže kosa na glavi ali mi smo, ne krivicom ovog saziva parlamenta i ove Vlade Federacije BiH nego prethodnih saziva, prinuđeni da nastavimo saradnju sa MMF-om kako bismo osigurali funkcionisanje sistema u FBiH te u jednom razumnom roku vratili sva prethodna zaduženja. Bez zakona o izvršenju budžeta Federacija BiH nema stand-by aranžmana sa MMF-om, što znači da neće biti novaca ni za penzije, ni za plate korisnika budžeta, ni za poticaje poljoprivrednicima, niti za pomoć povratnicima. Neće se više raspravljati o smanjenju od pet ili deset posto, novca jednostavno neće biti niti za jednu socijalnu kategoriju. Oni koji su skinuli ovu tačku dnevnog reda, a to su poslanici pomenutih partija, trebaju to objasniti svojim biračima koje predstavljaju u parlamentu ali i svim građanima u BiH - izjavio je Selimović, dodajući kako iz tih razloga klub SDP-a nije mogao glasati za dnevni red bez ovog zakona.

Selimović je dodao kako je u ovom trenutku jedino izvjesno da će Klub SDP-a tražiti hitnu sjednicu kako bi zakon o izvršenju budžeta bio usvojen te time bio spriječen nadolazeći kolaps Federacije BiH. (Fena/DEPO PORTAL)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook