FOTO/ SVRGUNUTI UKRAJINSKI PREDSJEDNIK OKUPIRAO JAVNI PARK

Zavirite na Janukovičevo imanje veličine Monaka, vrijedno više od 100 miliona dolara...

Arhiva27.03.14, 21:05h

Prekrasan Mezhyhiry je posjed na kojem je više od četiri godine živio Viktor Janukovič

Imanje Viktora Janukoviča vrijedno više od 100 miliona dolara

Više od 25 posto građana Ukrajine živi ispod granice siromaštva. Prosječni godišnji prihod u Ukrajini iznosi oskudnih 4800 dolara. Da stvar bude gora, tokom posljednje četiri godine bivši ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič iskoristio je svoje vrijeme u uredu za pljačku dragocjenih resursa u zemlji i bogaćenje sebe i svoje porodice. Jedan od najvažnijih primjera njegove korupcije i pljačke uključuje više od 140 hektara zemlje i kuću na jezeru Mezhyhirya, za što se procjenjuje da vrijedi više od 100 miliona dolara.

Prije njegovog izbora Mezhyhirya je bio javni park u kojem su stoljećima uživali ukrajinski državljani. Da bi dobili jasniju sliku, park je samo malo manji od Monaka. S time da je Monako država u kojoj živi 30.000 ljudi, a od januara 2010. godine Mezhyhirya je privatna rezidencija Viktora Janukoviča i njegove porodice. Ali nije to sve, Janukovič je zatim u imanje uložio na desetke miliona dolara vrijedan državni novac kako bi na jezeru Mezhyhiry napravio – za sebe i svoju porodicu – moderno i luksuzno golf-igralište sa 18 rupa, privatni zoološki vrt, garažu sa 70 automobila, podzemnu streljanu, helidrom, hangar za zrakoplov, noćni klub i još mnogo toga.

Dana 22. februara 2014. ukrajinski parlament jednoglasno je glasao i predsjednik Janukovič razriješen je dužnosti. Kada se pročulo da je pobjegao, stotine ukrajinskih demonstranata preplavilo je posjed Mezhyhirya. Nakon što su saznali da su svi predsjednički stražari pobjegli, prosvjednici su brzo zaplijenili cjelokupnu imovinu. Obični građani, demonstranti i novinari ubrzo su počeli objavljivati prve slike ovog raskošnog predsjedničkog imanja koje niko nije vidio više od četiri godine.

(domidizajn.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook