POSLIJE JUČERAŠNJIH HAPŠENJA

UIO BiH u Tuzli i Sarajevu nastavila akciju 'Džoker'

Arhiva26.03.14, 13:59h

Na području regionalnog centra UIO u Tuzli aktivnosti na terenu provode se kod 13 obveznika, dok se na području regionalnog centra UIO u Sarajevu vrše provjere poslovanja kod pet obveznika

uio bihSlužbenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH i danas na 18 lokacija u Bosni i Hercegovini provode nastavak akcije kodnog naziva “Džoker”.

Na području regionalnog centra UIO u Tuzli aktivnosti na terenu provode se kod 13 obveznika, dok se na području regionalnog centra UIO u Sarajevu vrše provjere poslovanja kod pet obveznika.

Radi se o pravnim subjektima koji su u prethodnom periodu imala poslovnu saradnju s kompanijom iz Sarajeva, koja je jučer u toku dana bila predmet provjera službenika UIO-e i SIPA-e, saopćeno je iz UIOBiH.

Cijeli slučaj otkrili su službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH još u augustu 2013. godine kada se posumnjalo da se određena količina kineske robe nezakonito uvozi u BiH, na način da se prilikom uvoznog carinjenja prilažu lažne fakture umanjene vrijednosti kako bi se smanjio iznos uvoznih dažbina koje se moraju platiti prilikom uvoza robe porijeklom iz Kine u BiH.

U tom kontekstu službenici UIO u prethodnom periodu prikupljali su dokaze na način da je bila uspostavljena posebna saradnja sa carinskom službom Republike Hrvatske s kojom je vršena posebna razmjena informacija o vrsti i količini robe koja je izlazila iz Hrvatske a ulazila u Bosnu i Hercegovinu.

Jedan od rezultata koji je po ovom pitanju već ranije ostvaren je oduzimanje 21.984 komada raznih parfema svjetski poznatih proizvođača, koje su u decembru 2013. godine oduzeli službenici UIO u Sarajevu.

Parfemi, koji su se tada pokušali prokrijumčariti na tržište BiH procjenili su se na tržišnu vrijednost u iznosu od 1.500.000 KM.

Tada je, juče kontrolisani obveznik iz Sarajeva, prijavio za uvozno carinjenje u BiH pošiljku u kojoj su bili prijavljeni dezodoransi kineskog porijekla u pojedinačnoj vrijednosti od 0,71 eura po komadu.

Detaljnim pregledom pošiljke službenici Uprave za indirektno oporezivanje, umjesto prijavljenih dezodoransa otkrili su više od osam tona raznih parfema, svjetski poznatih proizvođača.

U nastavku akcije kodnog naziva „Džoker“, u kontrolama koje su jučer započete, a nastavljene danas, biće otkriven ukupan iznos utajenih dažbina za koji se sumnja da je oštećen Budžet BiH, nakon čega će UIO pripremiti izvještaje i proslijediti Tužilaštvu BiH.

(Fena/md)

VEZANI TEKST: NA PODRUČJU SARAJEVA, ISTOČNOG SARAJEVA I ČELINCA: U akciji 'Džoker' uhapšeno petoro osumnjičenih za organizirani kriminal, carinske i porezne utaje


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook