PRIJEDLOG PREMIJERA BAHRIJE UMIHANIĆA

Ovo su kandidati za ministre buduće Vlade Tuzlanskog kantona

Arhiva25.03.14, 15:50h

Predloženi kandidati zadovoljavaju sva četiri kriterija, od kojih je kompetentnost, gdje su četiri ministra doktori nauka i univerzitetski nastavnici. Jedan ministar je magistar nauka i sedam ministara je u zvanju VS-a, svi su stručnog profila u skladu sa zahtjevima poslovanja u ministarstvu za koja su predloženi, kazao je Umihanić na pres-konferenciji

Bahrija UmihanićMandatar Vlade Tuzlanskog kantona Bahrija Umihanić danas je saopćio imena kandidata za ministre u budućoj Vladi TK-a, istaknuvši da predloženi kandidati zadovoljavaju sve kriterije te da su svi stručnog profila u skladu sa zahtjevima poslovanja u ministarstvima za koja su predloženi.

Kandidat za budućeg ministra unutrašnjih poslova je Midhat Dobrnjić, pravosuđa i uprave Ivana Veselčić, obrazovanja, nauke, kulture i sporta Mirsad Kunić, prostornog uređenja i zaštite okolice Zvjezdan Karadžin, ministar finansija Miralem Nuhanović, te ministar industrije, energetike i rudarstva Mulaga Fejzić.

Umihanić je, nakon obavljenih intervjua, za novog ministra trgovine, turizma i saobraćaja odabrao Mustafu Isabegovića, a za ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Samida Šarca.

Na spisku je predložena ministrica za rad, socijalnu politiku i povratak Meliha Bijedić, zatim Jelena Ilić za poziciju ministrice razvoja i poduzetništva, te kandidat za ministra za boračka pitanja Zudin Mahmutović.

- Predloženi kandidati zadovoljavaju sva četiri kriterija, od kojih je kompetentnost, gdje su četiri ministra doktori nauka i univerzitetski nastavnici. Jedan ministar je magistar nauka i sedam ministara je u zvanju VS-a, svi su stručnog profila u skladu sa zahtjevima poslovanja u ministarstvu za koja su predloženi - kazao je Umihanić na pres-konferenciji.

Naveo je da je drugi kriterij bio da kandidati ne mogu biti oni koji su u članstvu u organima bilo koje političke stranke.

- Prema aplikacijskim obrascima i rezultatima intervjua, svi kandidati su izjavili da nisu bili u organima stranki, odnosno partija. Od svih ministara ću tražiti, uključujući i sebe, da odmah poslije imenovanja zamrznu članstva u strankama do okončanja obavljanja mandata u Vladi TK-a - naglasio je Umihanić.

Treći kriteriji je bio da ne mogu biti kandidirani oni koji su obavljali dužnost u prethodnim vladama.

- Niko od predloženih ministara nije obavljao dužnost ministra u prethodnim vladama i četvrti kriterij je bio da ne mogu biti oni koji su kandidovani na općim izborima 2014. godine. Svi kandidati u aplikacijskom obrascu su napisali da su saglasni da se neće kandidovati na općim izborima 2014. godine - istaknuo je Umihanić.

Tražit će, osim ovoga, od svih ministara suglasnost da ih smijene s pozicije ministra ukoliko se njihovo ime nađe na listama za opće izbore u 2014. godini.

- Ovo će biti vlada koja će najmanje koštati budžet TK-a. Osam kandidata je angažovano na univerzitetima, oni bi svakako dobivali plate iz budžeta TK-a i da nisu prihvatili dužnost ministra - dodao je Umihanić.

Kako je kazao, ispoštovani su i uvjeti iz Ustava TK-a. U budućoj Vladi će biti dva ministra iz reda Srba, jedan iz reda Hrvata i devet iz reda Bošnjaka, te je ispoštovana i spolna struktura, gdje će biti tri ministrice i devet ministara.

Umihanić očekuje da će Skupština Tuzlanskog kantona što prije zakazati sjednicu na kojoj će poslanici razmatrati navedene prijedloge ministara za sastav nove Vlade Tuzlanskog kantona.

(Fena/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook