ISTRAŽITELJI UVJERENI

Nije riječ o kvaru, avion je namjerno srušen!

Arhiva25.03.14, 08:10h

Istražitelji su detaljno prošli cijeli put aviona, sve do njegovog pada, i vjeruju da je njime neko upravljao na racionalan način, kazao je izvor blizak istrazi oko aviona

potraga za avionom

Istražitelji su detaljno prošli cijeli put aviona, sve do njegovog pada, i vjeruju da je njime neko upravljao na racionalan način, kazao je izvor blizak istrazi oko aviona.

Izvori bliski istrazi o Boeingu 777 Malaysia Airlinesa, koji je nestao 8. marta, za britanski Telegraph su kazali kako istražitelji imaju teoriju da je avion namjerno srušen u Indijski okean kao dio samoubilačkog pothvata.

- Kvar se jednostavno nigdje ne uklapa. Istražitelji su detaljno prošli cijeli put aviona, sve do njegovog pada, i vjeruju da je njime neko upravljao na racionalan način - kazao je izvor. Mogući motivi za rušenje aviona i dalje nisu jasni.

Malaysia Airlines je poslala saopštenje u kojem je izrazila žaljenje zbog vjerovatne pogibije svih putnika i članova posade, navodeći 226 putnika i 13 članova osoblja. Nije jasno je li riječ o greški s obzirom na to da se do  sada govorilo o 227 putnika i 12 članova posade.

Za ostacima aviona i dalje tragaju avioni i brodovi iz 26 država. Potraga je prekinuta zbog loših vremenskih uslova, objavila je australska Uprava za sigurnost na moru.

Članovi porodica kineskih putnika iz nestalog aviona Malaysia Airlinesa u ponedjeljak su prosvjedovali ispred malezijske ambasade u Pekingu, optužujući vlasti u Kuala Lumpuru da ih je varala. Njih oko 200 sukobilo se s policijom zahtijevajući informacije, javlja BBC.

Na malezijsko saopštenje da je avion pao u okean te da niko nije preživio u ponedjeljak je reagiralo i kinesko ministarstvo vanjskih poslova i objavilo saopštenje u kojemu dovodi u pitanje zaključak malezijskih vlasti. Službeni Peking izrazio je ''veliku zabrinutost'' te od Malezije zatražio da dostavi sve moguće informacije na temeljem kojih su utvrdili da se avion srušio na jugu Indijskog okeana.

Maleziji ne vjeruju ni porodice žrtava i tvrde kako je i dalje mnogo otvorenih pitanja.

Malezijske su vlasti, podsjetimo, u ponedjeljak objavile kako je na temelju satelitskih snimaka britanske kompanije Inmarsat zaključeno da je avion pao u Indijski okean, južno od Pertha. Naglasili su da ostatke aviona i dalje traže te da istražuju kako se i zašto Boeing 777 srušio.
(24sata.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook