ZEMLJE BIVŠE JUGOSLAVIJE PRIPOJILI HRVATSKOJ

BiH očekuje službeno izvinjenje iz Kijeva

Arhiva24.03.14, 17:59h

Načelnik Ureda za odnose s javnošću pri Ministarstvu vanjskih poslova BiH Nebojša Regoje je, u izjavi za Anadolu Agency (AA), potvrdio da je BiH uputila demarš Ukrajini, zbog promotivnog videa u kojem je BiH označena kao Hrvatska

zemlje bive jugoslavije pripojene hrvatskoj

Načelnik Ureda za odnose s javnošću pri Ministarstvu vanjskih poslova BiH Nebojša Regoje je, u izjavi za Anadolu Agency (AA), potvrdio da je BiH uputila demarš Ukrajini, zbog promotivnog videa u kojem je BiH označena kao Hrvatska.

On je kazao da je pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH za bilateralne odnose Amer Kapetanović razgovarao s ukrajinskim ambasadorom u BiH sa sjedištem u Zagrebu Oleksandrom Levčenkom

Levčenko je uputio izvinjenje BiH i najavio službeno izvinjenje ukrajinske prijestolnice Kijeva. Kako je naveo Regoje, Levčenko je naglasio da je riječ o tehničkoj greški, do koje je došlo u toku izrade spota.

"S obzirom da treba izvršiti te tehničke izmjene, nije razgovarano o detaljima načina korigovanja. Može se povući, može se izmijeniti ili korigovati... Postoje različiti načini, ali o tom aspektu korekcije nije ništa precizirano", izjavio je Regoje.

U spornom promotivnom videu, privremeni premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk navodi razloge zbog kojih smatra da bi Ukrajina trebala postati članica Evropske unije (EU). U videu se prikazuje mapa, u kojoj nema BiH, kao ni ostalih zemalja bivše Jugoslavije. Odnosno, sve te zemlje prikazane su kao Hrvatska.

(Anadolija/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook