FOTO/ NA SPECIJALNOM SUDU U BEOGRADU

Darko Šarić: Niti mrava nisam zgazio i nije mi jasno zašto me optužuju u ovom slučaju

Arhiva24.03.14, 14:05h

"Ja u Srbiji ništa nisam uradio, niti mrava nisam zgazio, i nije mi jasno zašto me optužuju u ovom slučaju... Pomalo mi je i jasno, jer sam se viđao sa uticajnim i bogatim ljudima na položajima, koji su i dalje na svojim pozicijama, a ja sam ovde gde sam", kazao je Darko Šarić, optuženi za nelegalnu trgovinu narkoticima i pranje novca

Darko Šarić u sudniciDarko Šarić, prvooptuženi u sudskom postupku za neovlaštenu trgovinu drogom i pranje novca pred Odjeljenjem za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu, u prvom pojavljivanju pred sudom, izjasnio se da nije kriv, prenosi Anadolu Agency.

Šarić je pred sudom rekao da su ga se političari odrekli i da ne posjeduje više ništa od imovne.

Pred sudskim vijećem Specijalnog suda, kojim predsjedava sudija Siniša Petrović, danas se pojavilo osmero prisutnih od ukupno 39 optuženih za nelegalnu trgovinu narkoticima i pranje novca.

Šarić je odgovarajući na pitanje predsjedavajućeg sudskog vijeća, rekao da je državljanin Srbije, a na pitanje da li ima još neko državljanstvo, rekao je: "Imao sam slovačko, mislim da više nemam. Političari su me se odrekli."

Na pitanje sudije o tome ko ga izdržava, odnosno šta posjeduje od imovine, Šarić  je kazao da više ništa ne posjeduje i da ga sad izdržava država.

Kazao je i da je primio sve optužnice, dodavši kako su mu trebala "dva stražara za ispomoć kako bi otužnice unio u ćeliju".

Šarić je na pitanje sudije da li je razumio optužnicu, odgovorio da jeste i prokomentarisao da ga tužilac "bukvalno nije optužio samo za zemljotrese". Na ovo je ga je predsjedavajući sudskog vijeća upozorio da ne koristi takve kvalifikacije.

"Toliko godina se govori po medijima, malo ogorčenosti. Ja sam disciplinovan, ne osjećam se krivim niti po jednoj optužnici, to je sve jedna velika laž", kazao je optuženi Darko Šarić.

Dodao je da je optužnica "obmana bivšeg režima kako bi sakrili svoje zločine i njega predstavili kao kriminalca".

"Ja u Srbiji ništa nisam uradio, niti mrava nisam zgazio, i nije mi jasno zašto me optužuju u ovom slučaju... Pomalo mi je i jasno, jer sam se viđao sa uticajnim i bogatim ljudima na položajima, koji su i dalje na svojim pozicijama, a ja sam ovde gde sam", kazao je Šarić.

Prije nego što je sudsko vijeće odredilo polusatnu pauzu u saslušanju, Šarić je rekao da mu je najteže palo kada su mu pripisivali da je naređivao ubistva.

"Osećao sam se kao u američkom filmu, gde sve nameste. Nadam se da ću se ja na kraju filma spasiti", rekao je optuženi.

Nakon 30-minutne pauze optuženi Šarić će nastaviti sa izlaganjem svoje odbrane. Današnje suđenje trajaće najduže do 14 časova.

Darko Šarić, osumnjičeni za trgovinu velikih količina droge predao se u tuorak na podgoričkom aerodromu nakon čega je prebačen u Beograd.

Šarić, koji je označen kao glavni narkobos u Srbiji i na Balkanu, priveden je zajedničkom akcijom državnih organa Srbije i Crne Gore.

Nakonadno je saopćeno kako se Šarić, koji je rodom iz Pljevalja, krio u zemljama Južne Amerike gdje je i lociran i priveden.

Inače, ime Darka Šarića prvi put se spominje u oktobru 2009. godine kada je policija Urugvaja zaplijenila jahtu sa oko tri tone kokaina. Ubrzo nakon toga, Šarić je u Srbiji optužen za trgovinu pet tona kokaina i "pranje" više od 20 miliona eura. Tužilaštvo i policija su Šarića označili kao vođu najmoćnije i disciplinovane kriminalne grupe u regionu, koja je drogu nabavljala u Latinskoj Americi i, zarađujući velike sume novca, preprodavala je u Evropi.

U optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal Srbije navedeno je da je Šarić novcem zarađenim od prodaje droge preko “off shore” kompanija kupovao preduzeća, zemljišta i nekretnine u Srbiji, pretežno u Vojvodini. Šariću i njegovim saradnicima privremeno je od suda oduzeto i veliki broj nekretnina, automobila i akcija pojedinih firmi.

(Anadolija/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook