JAČANJE RADIKALNE DESNICE

Antiimigracijski Nacionalni front osvojio vlast u socijalističim bastionima Francuske

Arhiva24.03.14, 10:29h

Francuski antiimigracijski Nacionalni front (FN) osvojio je vlast u gradskim vijećnicama koje su bile bastioni socijalista, i najavio je nove pobjede na lokalnim izborima na kojima su glasači kaznili predsjednika Francoisa Hollandea zbog neuspjeha u borbi protiv nezaposlenosti

marine le pen Francuski antiimigracijski Nacionalni front (FN) osvojio je vlast u gradskim vijećnicama koje su bile bastioni socijalista, i najavio je nove pobjede na lokalnim izborima na kojima su glasači kaznili predsjednika Francoisa Hollandea zbog neuspjeha u borbi protiv nezaposlenosti.

U onome što je čelnica stranke Marine Le Pen nazvala napretkom za njenu protekcionističku antievropsku stranku, FN je osvojio vlast u sjevernom bivšem rudarskom gradu Henin-Beaumont u prvom krugu glasanja u nedjelju, i vodi u barem još šest gradova prije drugog kruga zakazanog za iduću sedmicu.

Uz rekordno niski odziv od 65 posto nakon niza političkih skandala koji su pogodili vodeće francuske političare i na desnici i na ljevici, Hollandeovi socijalisti osvojili su samo 38 posto glasova na nacionalnom nivou, zaostajući za 47 posto koliko su osvojili opozicioni konzervativci, pokazali su početni rezultati izbora. FN je osvojio pet posto glasova na nacionalnom nivou - razmjerno visok postotak, uzimajući u obzir da je odredio samo 600 kandidata u 36.000 izbornih jedinica širom Francuske.

Premijer Jean-Marc Ayrault zatražio je od glasača širom političkog spektra da podrže kandidate svih ostalih stranaka kako bi porazili suparnike iz FN-a u drugom krugu glasanja. Trijumfalistička Le Pen izjavila je da je ne interesuju glasački paktovi s desnicom, čak i pored činjenice što bi na taj način osigurala veće prisustvo svoje stranke u gradskim vijećima.

- Nacionalni front uhvatio je korijenje upravo kako je i želio - i sjetva je izuzetna - izjavila je ona za TF1 televiziju.

Rezultati objavljeni tokom noći pokazali su da Nacionlni front vodi u istočnom gradu Forbachu, bivšem industrijskom središtu. Na jugu zemlje, antievropska stranka je u vodstvu u Avignonu, Perpignanu, Beziersu i Frejusu, a osvojila je drugo mjesto u  Marseilleu iza konzervativnih konkurenata.

(FENA/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook