KRIM

Oko 2.000 ukrajinskih vojnika želi natrag u svoju zemlju

Arhiva23.03.14, 14:54h

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je kazao da približno 2.000 ukrajinskih vojnika žele da se povuku u okvire svojih granica

ukrajinski vojnici

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu kazao je da približno 2.000 ukrajinskih vojnika, koji se nalaze na Krimu koji je jednostrano proglasio nezavisnost od Ukrajine, žele da se povuku u okvire svojih granica, javlja Anadolu Agency (AA).

"Prema podacima od 21. marta, na Krimu se nalazi više od 18.000 ukrajinskih vojnika, a najmanje 2.000 njih želi napustiti regiju i vratiti se na ukrajinsku granicu", navodi se u Šojgovom saopštenju objavljenom na internet stranici Ministarstva odbrane Ukrajine.

Šojgu je kazao kako je naredio ruskoj floti koja se nalazi u Crnom moru da obezbijedi ukrajinskim vojnicima siguran povratak u okvire njihovih granica. On je dodao da su 147 vojnih baza i 54 broda ukrajinske vojske okačili rusku zastavu.

Nakon što su Parlament 27. februara 2014. godine okupirale naoružane grupe, za koje se kasnije ispostavilo da se radi o ruskim vojnicima, u Parlamentu su počeli sastanci o budućnosti Krima.

Na referendumu održanom 16. marta narod na Krimu odabrao je pripajanje Rusiji, ali prema ukrajinskim zakonima, mnoge odluke koje se donesu na Krimu mora potvrditi Vlada u Kijevu. Zbog toga ukrajinska vlada odluke koje nakon 27. februara usvaja Parlament u Krimu navodi kao jednostrane.

(Anadolija/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook