OTAC NA PORODILJSKOM ODSUSTVU NIJE 'PAPUČAR'

Poštar iz Bijeljine u borbi s predrasudama: Na komentar 'gdje ti je kecelja' samo se nasmijem!

Arhiva23.03.14, 10:27h

Dražen Bujak (41), poštar iz Bijeljine, jedan je od rijetkih muškaraca u Republici Srpskoj koji je iskoristio porodiljsko odsustvo umjesto supruge

otac i beba

Dražen Bujak (41), poštar iz Bijeljine, jedan je od rijetkih muškaraca u Republici Srpskoj koji je iskoristio porodiljsko odsustvo umjesto supruge.

U Republici Srpskoj porodiljsko odsustvo je iskoristilo 19 muškaraca u 2013. godini, a Dražen se odlučio na ovaj potez jer supruga i on imaju privatnu radnju.

"Supruga radi u našoj pekari 'Slađa', gdje pravi kore za pitu i baklavu, pa samim tim nije mogla da odsustvuje od posla. Predao sam zahtjev u 'Poštama Srpske' i oni su mi odobrili porodiljsko odsustvo. Takođe, moram da naglasim da to treba da urade svi muškarci koji su u prilici, a da ne misle da je to 'papučarski'", priča Dražen za Nezavisne.

On sa suprugom ima četvoro djece, i to Nikolinu (19), Mladena (15), Milicu (11) i Katarinu, koja je ujedino najmlađa i zbog koje je otišao na porodiljsko odsustvo.

Neke kolege na poslu su ga prozivale da je "papučar", jer ipak je ovo Balkan, kako on kaže.

"Postoji kod nas tih klasičnih komentara u smislu 'gdje ti je kecelja', 'šta si skuvao za ručak', 'da li si dobro promijenio pelenu' i ostalo. Na takve komentare sam se samo nasmijao, ali su mi bili simpatični. Ovo sam uradio po čistoj potrebi i instinktu, jer ako već imam mogućnost da pomognem supruzi, htio sam da je iskoristim. Nakon mog čina, to su uradile i neke radne kolege, prijatelji i poznanici", istakao je Dražen.

"Roditelj je roditelj, nebitno kojeg pola, jer za dijete je potrebno dvoje i treba da bude jedan fin gest od strane očeva. Poručio bih očevima da ne budu klasični Balkanci s predrasudama i da žive svoj život. To je normalan potez koji oni treba da učine za svoju djecu", naglasio je Dražen.

"Zakonska rješenja dopuštaju mogućnost da i zaposleni otac koristi pravo na porodiljsko odsustvo, ali majka porodiljsko odsustvo ne može prekinuti prije 60 dana od dana porođaja", rekla je Jovanka Vuković, zamjenik direktora Fonda za dječju zaštitu RS.

Prema njenim riječima, očevi ovo pravo koriste uglavnom ako je majka objektivno spriječena da se brine i stara o bebi zbog bolesti, hospitalizacije, fizičkog odsustva ili iz drugih razloga.

Vukovićeva napominje da pravo na porodiljsko odsustvo mogu da koriste i usvojitelji, pod istim uslovima kao i biološki roditelji.

Biljana Milošević, sociolog, komentariše da je ovo mali pomak, ali da i danas imamo konzervativne stavove po ovom pitanju.

"Tih 19 muškaraca je svakako za pohvalu i ne znam zašto bi se libili pomoći na taj način majci svog djeteta. Suprug treba da bude oslonac supruge i da joj pomaže na taj način. Naše društvo ima slojeve i podslojeve po gledanju nekih stvari, a to zavisi od same sredine. Za takve muškarce drugi muškarci govore da imaju strah od žene, da ih nipodaštavaju, ponižavaju, nemaju muškosti i dobijaju razne etikete u muškom društvu. Nadam se da stereotipi polako izlaze iz društva, jer je uloga žene u istom momentu i srećna i teška stvar", naglasila je ona.

Kada je u pitanju region, u Srbiji takođe samo 30 očeva koristi ovaj zakonski dopust, a u Hrvatskoj tek njih petnaestak.

Prema istraživanju koje se odnosi na razvijenije zemlje, u Njemačkoj 70 odsto muškaraca ima želju da aktivno učestvuje u vaspitanju djeteta, ali samo 15 odsto njih koristi pravo na odsustvo s posla zbog prinove u kući.

U Velikoj Britaniji to čini tek osam odsto muškaraca.  Međutim, na Islandu čak u 91 odsto slučajeva porodiljsko odsustvo uzimaju očevi.

U Švedskoj 85 odsto muškaraca koristi porodiljsko odsustvo. Švedska je još 1974. godine uvela roditeljsko odsustvo umjesto materinskog odsustva, a prvi malobrojni muškarci koji su ga uzimali nazivani su "plišanim".  Trideset godina kasnije situacija se toliko promijenila, da oni koji ne idu na roditeljsko odsustvo izazivaju podozrenje okoline.
(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook