VELIKO PRIZNANJE

Ivo Josipović posthumno odlikovao hrabrog Sarajliju Fadila Pugonju

Arhiva22.03.14, 11:46h

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović posthumno je odlikovao hrabrog deminera Fadila Pugonju iz Sarajeva, odlikovanjem ''Red Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana''

raza pugonja i ivo josipovic

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović posthumno je odlikovao hrabrog deminera Fadila Pugonju iz Sarajeva, odlikovanjem „Red Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana“. Ovo je najveće priznanje koje Hrvatska dodjeljuje za poginule i za nestale u Domovinskom ratu, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Raza Pugonja, supruga Fadila Pugonje, kazala je u izjavi za NAP kako je njezin muž, od ukupno 37 odlikovanih, jedini strani državljanin kome je u Predsjedništvu Hrvatske 18. marta ove godine dodjeljeno ovo važno priznanje.

- Odlikovanje najviše znači mom 12-godišnjem sinu. Imao je samo četiri mjeseca kada je njegov otac izgubio život. Nije ga ni zapamtio. Odlikovanje „Red Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana“ on sada ne ipušta iz ruku. Svakome ponosno priča koliko je njegov otac bio hrabar i važan – kaže Raza za NAP.

Fadil Pugonja život je izgubio u novembru 2001. godine u okoloni Petrinje u Hrvatskoj, dok je kao profesionalni deminer uklanjao mine zaostale iz rata u Hrvatskoj. Imao je tek 27 godina.

- Prošlo je 12 godina od te nesreće, i Vlada Hrvatske uložila je mnogo napora kako bi došli do moje adrese. Morali su angažovati čak i policiju, koja je tragala za mnom. Hvala im zbog toga. Jako sama ponosna – rekla je Raza za NAP.

Odlikovanje „Red Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana“ je odlikovanje Hrvatske koje zauzima deseto mjesto u važnosnom slijedu hrvatskih odlikovanja.

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook