FOTO / ODRŽAN FESTIVAL ŽESTOKOG PIĆA I RAKIJA

Praznik za oči: 'Spirit Fest' okupio ljubitelje dobre kapljice ali i ljepotice

Arhiva21.03.14, 18:12h

Prvi Internacionalni festival žestokog pića i rakija pod nazivom „Spirit Fest“ okupio je danas u Sarajevu kompanije koje zastupaju brendove žestokog pića i rakija u BiH, kao i proizvođače rakije iz BiH i regiona sa ciljem popularizacije ovog segmenta tržišta

spirit fest naslovna

Prvi Internacionalni festival žestokog pića i rakija pod nazivom „Spirit Fest“ okupio je danas u Sarajevu kompanije koje zastupaju brendove žestokog pića i rakija u BiH, kao i proizvođače rakije iz BiH i regiona sa ciljem popularizacije ovog segmenta tržišta.

Rakija se smatra nacionalnim pićem mnogih slavenskih naroda u BiH, Crnoj Gori, Makedoniji i Srbiji, a popularna je i Hrvatskoj, istaknuto je prilikom otvaranja ove manifestacije.

Najpoznatija vrsta rakije je šljivovica koja se proizvodi postupkom pečenja ili destilacije fermentiranih šljiva u posebno izrađenom kotlu. Poznate su po kvaliteti lička i slavonska šljivovica. Druga popularna vrsta uz obalu Jadrana je lozovača.

Spirit Fest“ se održava u organizaciji Udruženja „Profesional“ iz Sarajeva, a predstavili su se: Hubert 1924 Banatsko Veliko Selo kod Kikinde, Badel 1862, Famous Grouse,Remy Martin (Coca Cola),Stock BH, MB Impex (Banja Luka), Prijedorčanka AD (Prijedor), AG Vinarija (Međugorje), Plantaža Vukovo, Mapex DD (Maglaj), Perković Rakije (Hrvatska) Samobor, Brigljević Rakije (Hrvatska) Velika Gorica, Pernod Ricard, Vinarija Ostojić (Čitluk), Primož Mikelj, Vinarija Marijanovic (Čitluk), Trebevička Rakija (Istočno Sarajevo).

Festival je, po riječima Dejana Radovića iz Udruženja Profesional, organiziran po uzoru na slične festivale koje imaju glavni gradovi i ujedno je mjesto gdje se posjetioci mogu edukovati o žestokim pićima i rakiji.

Organizator se nada da će postati prepoznatljiv koncept stručnog i profesionalnog skupa proizvođača i zastupnika žestokih pića.

Festival nadgleda „veseli žiri“ koji sačinjavaju ličnosti iz javnog života. Uloga "veselog žirija" je da u toku Festa obilaze štandove i druže se sa izlagačima kako bi na kraju dodijelili nagradu za najveseliji štand.

Festival se danas održava u hotelu Bosnia, a nakon dodjele priznanja u večernjim satima bit će upriličen Spirit Party.

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook