VEĆINA DELEGATA POTVRDILA

Čučković i Budimir imenovane za sutkinje Ustavnog suda

Arhiva20.03.14, 21:05h

Većina delegata danas je potvrdila imenovanje Mirjane Čučković iz reda srpskog naroda i Vesne Budimir iz reda hrvatskog za sutkinje Ustavnog suda FBiH. Imenovanjem Čučkovićeve otvara se mogućnost konačne popune Vijeća za zaštitu vitalnih interesa Ustavnog suda FBiH

Parlament Federacije BiHVećina delegata danas je potvrdila imenovanje Mirjane Čučković iz reda srpskog naroda i Vesne Budimir iz reda hrvatskog za sutkinje Ustavnog suda FBiH. Imenovanjem Čučkovićeve otvara se mogućnost konačne popune Vijeća za zaštitu vitalnih interesa Ustavnog suda FBiH.

Neustavan predlagatelj

Za imenovanje Čučković su glasala 33 poslanika, 10 ih je bilo suzdržanih, a pet protiv. Budimir je podržalo 25 delegata, 18 ih je bilo protiv njenog imenovanja, a četiri se suzdržalo od glasanja.

- Ustavni sud FBiH je nepopunjen od 2009. i ovim imenovanjem taj problem bi bio riješen i Sud bi se popunio, a omogućilo bi se i funkcioniranje Vijeća za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa, kazao je Živko Budimir, predsjednik FBiH, te podsjetio da su obje kandidatinje uspješno prošle konkursnu proceduru kod VSTV-a.

Amir Zukić, šef Kluba Bošnjaka, podsjetio je da u BiH ima oko 2.000 tužilaca i sudija, ali da se samo sudije Ustavnog suda FBiH biraju u proceduri gdje konkurs vodi VSTV, imenovanje predlaže predsjednik FBiH, a potvrdu daje Dom naroda.

- Mislim da je ustavotvorac namjerno stavio ovakvu proceduru. Ni prilikom prošlog, a ni ovog imenovanja predsjednik i dopredsjednici ne slušaju glasove ovog doma i ne konsultuju se sa klubovima naroda. I obrazloženje kandidata je bilo kratko, sve se svede na jednu familiju, kazao je Zukić.

Javnosti je već od ranije poznato da je Vesna Budimir prva rođaka predsjedniku FBiH, te sestra direktorice SDP-a Lidije Korać. Šefica Kluba delegata iz reda srpskog naroda Mira Ljubijankić pozvala je sve delegate da podrže imenovanje, jer se time konačno popunjava sastav Ustavnog suda FBiH.

- Popunjavanjem Ustavnog suda može se formirati Vijeće za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa i riješiti problemi koji dugo koče FBiH. Nemojte da mi budemo glavni krivci, vrijeme je da se Ustavni sud popuni, rekla je Ljubijankić.

Ivo Tadić iz Kluba Hrvata je podsjetio da je ovaj klub dosad preglasavan kad se odlučivalo o važnim pitanjima, te da je vlast formirana nezakonito i neustavno.

- Uopće ne želimo iznositi pojedinosti oko kandidata, njihove stručnosti i neovisnosti. Hrvatski klub će glasovati protiv, jer je predlagatelj neustavno i nezakonito izabran, kazao je Tadić, a u konačnici Klub Hrvata je podijeljeno glasao.

 

Odbijena imenovanja

Između ostalog, danas su prihvaćeni zakoni o konsolidaciji privrednih društava, o zaštiti korisnika finansijskih usluga, kao i izmjene i dopune Zakona o sjemenu i sadnom materijalu, te izmjene Zakona o utvrđivanju i načinu izmirenja unutrašnjih obaveza FBiH. Delegati su jučer odbili nacrte izmjena i dopuna Zakona o ministarskim, vladinim i dugim imenovanjima, kao i izmjene i dopune Zakona o unutrašnjoj trgovini. danas je verifikovan mandat delegatu iz reda bošnjačkog naroda Senaidu Begiću iz Zeničko-dobojskog kantona.

 

(Oslobođenje.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook