PRIPAJANJE DIJELA UKRAJINSKE TERITORIJE

Duma usvojila sporazum o pripajanju Krima Rusiji

Arhiva20.03.14, 15:30h

Donji dom ruskog parlamenta danas je ogromnom većinom glasova usvojio Sporazum o pripajanju Republike Krim i grada Sevastopolja Ruskoj Federaciji, objavili su ruski mediji

 aerodrom na krimuDonji dom ruskog parlamenta danas je ogromnom većinom glasova usvojio Sporazum o pripajanju Republike Krim i grada Sevastopolja Ruskoj Federaciji, objavili su ruski mediji.

O tom sporazumu će se sutra glasati i u gornjem domu parlamenta, Savjetu federacije, čime će biti okončana procedura ratifikacije tog sporazuma u ruskom parlamentu, prenio je Reuters.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i krimski lideri potpisali su 18. marta u ruskom parlamentu sporazum kojim se poluostrvo Krim i Sevastopolj, grad s posebnim statusom, primaju u sastav Ruske Federacije, a rok za okončanje prijelaznog perioda njihove integracije je 1. januar 2015. godine.

Putin je, uz zvuke ruske nacionalne himne, dokument o prihvatanju Krima i Sevastopolja u sastav Rusije potpisao s predsednikom krimskog parlamenta Vladimirom Konstantinovim, krimskim premijerom Sergejem Aksenovim, kao i s gradonačelnikom Sevastopolja Aleksejem Čalijem, prenio je Itar-Tass.

U tekstu sporazuma se navodi da se Krim smatra primljenim u sastav Ruske Federacije. Potpisivanjem sporazuma, Ruska Federacija je uspostavila dvije nove članice - Republiku Krim i grad s federalnim statusom Sevastopolj, prenose ruske agencije.

Isto veče je Putin zatražio od Ustavnog suda Rusije da verifikuje ustavnost pomenutog sporazuma, što je jučer taj sud i zvanično potvrdio, prenosi Tanjug.

 

(FENA/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook