PLENUM GRAĐANA NEZADOVOLJAN IGNORISANJEM NJEGOVIH ZAHTJEVA

Ogorčeni smo poslanicima u Skupštini KS jer ne žele raditi svoj posao, niti slušati šta njihovi glasači žele

Arhiva20.03.14, 14:30h

U Plenumu ocjenjuju da takav stav Skupštine KS pokazuje da poslanici ne rade za građane i građanke, nego za vlastite interese i samo nalaze način kako da to opravdaju

Plenum u Domu mladih/Foto: AnadolijaPlenum građana i građanki Sarajeva izrazio je nezadovoljstvo zbog stava Skupštine Kantona Sarajevo da ignoriše zahjeve koji su im upućeni, što pravdaju neodređivanjem predstavnika Plenuma s kojima bi vodili socijalni dijalog.

U Plenumu ocjenjuju da takav stav Skupštine KS pokazuje da poslanici ne rade za građane i građanke, nego za vlastite interese i samo nalaze način kako da to opravdaju.

Podsjećaju predstavnike vlasti da Plenum nema vođa, niti je u pitanju politička partija.

- Odbijamo i suprotstavljamo se svim pokušajima manipulacije. Naše djelovanje baziramo na direktnoj demokratiji, što znači da nam je u cilju uključiti što širi krug građana i građanki ove zemlje kojima se sistemski oduzima pravo govora i mišljenja već više od dvije decenije - ističe se u saopćenju Plenuma.

Jedan od zahtjeva koje Skupština nije razmatrala odnosi se na davanje dozvole Plenumu za korištenje Doma mladih Skenderija.

Poslanici su neposredno prije početka Plenuma 19. marta, putem posrednika, uputili poruku da nisu dali dozvolu za korištenje tog prostora, jer nisu ni razmatrali zahtjev koji im je upućen još prije skoro mjesec dana.

Naglašava se da su tako bili spremni ispred Doma mladih ostaviti oko 1.000 građana i građanki koji su došli razgovarati o problemima u oblasti kulture i obrazovanja.

Podvlači se da im je u konačnici omogućeno korištenje male sale koja nema tehničke mogućnosti kao velika sala, te Plenum prvi put nije bio prenošen uživo putem interneta, što je onemogućilo brojne građane koji nisu mogli doći ili one koji žive izvan Sarajeva da prate zasjedanje.

Plenum je zbog toga izrazio ogorčenje što poslanici koje je narod birao ne žele raditi svoje posao, niti slušati šta njihovi glasači žele.

- Plenum ne odustaje od svojih zahtjeva, te izričito tražimo da nam se omogući nesmetan rad na sjednicama Plenuma i radnim grupama. Zahtijevamo da taj prostor bude Dom mladih, javna ustanova koju je osnovao Kanton Sarajevo, te prema tome pripada građanima i građankama Sarajeva - navodi se u saopćenju.

(Fena/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook