VIDEO/ AUSTRALIJSKI EKSPERT ZA BEZBJEDNOST

Ako je to stvarno olupina malezijskog aviona, neko je morao tu namjerno da ga sruši

Arhiva20.03.14, 13:05h

Ako je ovo stvarno dio nestalog malezijskog aviona, možemo u potpunosti da isključimo tehnički kvar kao razlog njegovog pada u okean - navodi Ferguson

Malaysia Airlines
Australijski ekspert za bezbjednost Neil Ferguson kaže da, ukoliko se ispostavi da su dva objekta snimljena na satelitu zaista dijelovi malezijskog aviona za kojim se traga već 12 dana, to ukazuje da je nemoguće da je avion pao usljed tehničkog kvara.

Ferguson je rekao za australijski Kanal 9 da tehnički kvar na MGH 370 znači da on ne bi mogao da leti do mjesta na kome je navodno usnimljena olupina nestalog aviona.

Ekspert za bezbjednost, koji je radio na obezbjeđivanju Olimpijade 2000, kaže da novi razvoj u istrazi ukazuje na samo jedno moguće objašnjenje. Taj avion nije mogao da dospije do te tačke bez "ljudske intervencije", bilo pilota ili nekog od putnika, navodi Ferguson.

- Ako je ovo stvarno dio nestalog malezijskog aviona, možemo u potpunosti da isključimo tehnički kvar kao razlog njegovog pada u okean - navodi Ferguson.

Ne postoji nikakav način da avion koji je ošetećen ili ima kvar pređe toliko veliku razdaljinu, u odnosu na svoju prvobitnu rutu.

Dakle, neko je morao da avion skrene sa putanje, i da ga odvede do mora u blizi obale Australije.

To se poklapa sa ranijim izjavama malezijskih zvaničnika, koji kažu da su čvrsto uvjereni da je neko morao da namherno skrene avion sa kursa letenja.

Ovo saznanje dolazi ujedno sa izvještajima da se istražuje pilot i kopilot nestalog aviona. Pilot je posebno sumnjiv, pošto je otkriveno da je na kućnom simulatoru letenja vježbao sletanje Boingom 777 na udaljeno ostrvo u Indijskom okeanu.

Dodatnu misteriju predstavlja poziv, koji je pilot Zaharije Ahmad Šan načinio dok je bio u kokpitu.

Malezijska vlast je tražila i pomoć FBI da se istraže svi sumnjivi detalji vezani za pilotov kućni simulator, sa koga su izbrisani svi podaci.

I dok se spekulacije nastavljaju, četiri aviona pretražuju oblast gdje je snimljen satelitski snimak koji bi mogao da prikazuje ostatke nestalog aviona.

Za sada nijedan od aviona nije uspio da potvrdi da je uočio olupinu koja se vidi na snimku, a potragu ometaju kiša i oblaci. Na lice mjesta stigli su i norveški brodovi, koji takođe pokušavaju da nađu bilo kakav trag nestalog aviona.

Profesor Alexander Babanin kaže za Guardian da ostaci aviona bi mogli da budu pronađeni i 100 km od mjesta pada.

- Ukoliko je u međuvremenu bila i oluja, koja je napravila veće talase, ta razdaljina bi mogla da bude i veća.

Porodica i prijatelji nestalih i dalje čekaju vijesti, a mnogi od njih ne žele i dalje vjeruju da su njihovi najmiliji živi.



(Blic.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook