SADIK AHMETOVIĆ, POTPREDSJEDNIK SDA

Jedino SDP zastupa interese bošnjačkog naroda u Vijeću ministara BiH!

Arhiva20.03.14, 12:52h

Potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sadik Ahmetović kazao je danas na pres-konferenciji u Sarajevu da ta stranka nije pokrenula smjenu ministra sigurnosti BiH da bi dobila jednu ili dvije fotelje u Vijeću ministara BiH

sadik ahmetovic naslovna/ Foto: Depo portal

Potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sadik Ahmetović kazao je danas na pres-konferenciji u Sarajevu da ta stranka nije pokrenula smjenu ministra sigurnosti BiH da bi dobila jednu ili dvije fotelje u Vijeću ministara BiH.

- Procedura smjene ministra sigurnosti je pokrenuta zbog nečinjenja i opravdavanja haosa u BiH i zbog paljenja zgrade Predsjedništva BiH - kazao je Ahmetović, odgovarajući na novinarsko pitanje da li SDA ulazi u parlamentarnu većinu u Vijeće ministara BiH umjesto SBB-a BiH.

Upitan znači li to da sad samo SDP, u suštini, zastupa interese bošnjačkog naroda u Vijeću ministara BiH, odgovorio je: „Zasad je tako, vjerovatno će tako i ostati“.

Na pitanje koga će SDA podržati za ministra sigurnosti i da li će to možda biti on, Ahmetović je kazao da je predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija lično pokrenuo proceduru smjene njega i bivšeg ministra Ibrahimovića.

- Ne pada mi na pamet da ponovno sjedim u Vijeću ministara gdje sjedi predsjednik SDP-a, Lagumdžija. O ostalima neću govoriti - kazao je Ahmetović.

Govoreći o smjeni ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića, naveo je da će Radončić ostati upamćen po tome da je u njegovom mandatu ministra sigurnosti gorjela zgrada Predsjedništva BiH.

Ahmetović je kazao da Radončić u intervjuu zagrebačkom „Večernjem listu“ „nastavlja svoju prljavu kampanju protiv države BiH“.

- Ovaj lažni zaštitnik bošnjačkih interesa, ne samo da ne prihvata svoju odgovornost za nečinjenje i podstrekavanje haosa i nasilja u državi nego ide i korak dalje pa opravdava paljenje zgrade Predsjedništva BiH - kazao je Ahmetović.

Po njegovim riječima, ne mireći se sa smjenom s pozicije ministra, koju mu je državni parlament izglasao dvotrećinskom većinom, „sve nervozniji Radončić brutalno nasrće i na samog  Aliju Izetbegovića, prvog demokratski izabranog predsjednika Predsjedništva naše zemlje, tvrdeći da je paljenje Predsjedništva 'paljenje ere starijeg i mlađeg Izetbegovića u bošnjačkim glavama'“.

Ahmetović ističe da niko, čak ni najveći neprijatelji Bošnjaka i države BiH, nije nikada izgovorio ovakve monstruozne uvrede, udarajući na temeljne vrijednosti zemlje i naroda.

- SDA kao temljena bošnjačka stranka neće dozvoliti nikome, pa ni Radončiću, da dovode u pitanje i vrijeđaju najveće ličnosti i vrijednosti našeg naroda i države BiH- kazao je Ahmetović.

Istaknuo je da je Alija Izetbegović „naš neupitni historijski vođa, lider kojeg je priznao cijeli svijet i koji je najzaslužniji za ono što danas imamo - slobodnu, suverenu, međunarodno priznatu, demokratsku Bosnu i Hercegovinu, punopravnu članicu Ujedinjenih naroda i na putu ka evroatlantskim integracijama“.

Ahmetović je naveo da SDA poziva sve patriote i časne ljude iz SBB-a da se ograde od „užasnih tvrdnji svog, očito politički izgubljenog, predsjednika stranke“.

SDA pozdravlja novi pristup EU prema BiH u procesu približavanja naše zemlje toj asocijaciji.

Ahmetović je kazao da samo odgovornim i ozbiljnim pristupom Evropske komisije te odgovornim i ozbiljnim pristupom domaćih snaga moguće je prekinuti višegodišnji zastoj BiH na putu prema evroatlantskim integracijama.

- Smatramo da BiH treba da ima poseban tretman kao najveća žrtva agresorskih ratova na Balkanu 1991.-1995. godine. Mišljenja smo da je potrebno osmisliti poseban pristup u integracijama BiH i u NATO. Prijemom BiH u EU i NATO definitivno će biti pokopane velikodržavne težnje na štetu BiH i kompletan region zapadnog Balkana će ući u period stabilizacije - kazao je Ahmetović.

Kazao je i da SDA upućuje iskrene čestitke SDA Sandžaka i Sulejmanu Ugljaninu na postignutom izbornom rezultatu na parlamentarnim izborima u Srbiji.

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook