FOTO/ NAKON 13 DANA POTRAGE

Australijanci uočili dijelove nestalog aviona!

Arhiva20.03.14, 07:59h

Satelitske snimke iz Indijskog okeana, 2500 km od Pertha, pokazuju dva dijela za koje se sumnja da su od nestalog malezijskog aviona. Jedan je dug oko 24 metra

malezijski avion kod Australije

Satelitske snimke iz Indijskog okeana, 2500 km od Pertha, pokazuju dva dijela za koje se sumnja da su od nestalog malezijskog aviona. Jedan je dug oko 24 metra, prenosi 24sata.hr.

Stručnjaci iz Australije su na satelitskim snimkama uočili moguće dijelove nestalog malezijskog Boeinga 777, potvrdio je to australski premijer Tony Abbott u parlamentu u Canberri, javlja BBC.

Rekao je da je riječ o dva objekta, ali je i naglasio kako oni još nisu identificirani.

Avion je, podsjetimo, nestao 8. marta, a u njemu je bilo 239 ljudi.

Na putu prema mjestu gdje su vidjeli moguće dijelove aviona krenuli su avioni Australije, Novog Zelanda i SAD-a. Prema tamo je krenuo i jedan brod.

Najveći uočeni dio je dug oko 24 metra. Predmeti se nalaze 2500 kilometara jugozapadno od australskog grada Pertha u Indijskom okeanu. More je tamo duboko više hiljada metara.

Jedan avion je ranije preletio to područje, ali posada nije ništa vidjela. Vidljivost u tom dijelu je vrlo slaba. 

Australska služba pomorske sigurnosti je na konferenciji za novinare u 15.40 sati po lokalnom vremenu objavila da je to dosad "najbolji trag koji imaju".

Američki predsjednik Barack Obama je dao svoju prvu izjavu vezano uz nestali Boeing 777. Rekao je kako je potraga za nestalim avionom za SAD top prioritet. Rekao je i da je Amerika Maleziji ponudila svu moguću pomoć, a na raspolaganju im je i FBI. 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook