NOVI TERMIN SASTANKA JOŠ NIJE POZNAT

Propale konsultacije o kreiranju zajedničke liste: Predstavnici SDA nisu se pojavili

Arhiva19.03.14, 20:05h

Članovi Predsjedništva SDA Sadik Ahmetović i Edin Ramić, koji su izabrani kao predstavnici ove političke stranke da učestvuju na konsultacijama sa drugim političkim subjektima u vezi sa kreiranjem zajedničke liste za učešće na predstojećim izborima, nisu se pojavili na sastanku sa predstavnicima Koalicije 1. mart koji je zakazan i trebao biti održan prije dva dana

sadik ahmetovic naslovna/ Foto: Depo portal

Članovi Predsjedništva SDA Sadik Ahmetović i Edin Ramić, koji su izabrani kao predstavnici ove političke stranke da učestvuju na konsultacijama sa drugim političkim subjektima u vezi sa kreiranjem zajedničke liste za učešće na predstojećim izborima, nisu se pojavili na sastanku sa predstavnicima Koalicije 1. mart koji je zakazan i trebao biti održan prije dva dana.

Koordinator Koalicije 1. mart Emir Suljagić u razgovoru za Oslobođenje najavio je pregovore sa gotovo svim političkim strankama o kreiranju zajedničke liste. Kako je jučer kazao Sadik Ahmetović, plan je bio da se na prekjučerašnjem sastanku finalizira dogovor, međutim, budući da je Ahmetović bio van Sarajeva, obavijestio je Suljagića da neće biti u mogućnosti nazočiti zakazanom sastanku.

- Ovdje nema ništa sporno. Projekt zavređuje pažnju i nadam se njegovom uspjehu kako bismo na izbore izašli zajedno i tako imali veći kapacitet u Narodnoj skupštini Republike Srpske i državnom Parlamentu te uticali pozitivno na procese povratka u Republiku Srpsku, kazao je Ahmetović.

I Edin Ramić kaže kako je njihovo odsustvo najavljeno Suljagiću i to s opravdanim razlozima.

- SDA je, kako ste primijetili, imenovala predstavnike koji će učestvovati u konsultacijama u vezi sa kreiranjem zajedničke liste za učešće na predstojećim izborima. To se odnosi na područje koje administrativno obuhvata entitet RS. Lično smatram da je takav pristup potreban i u sredinama FBiH gdje su Bošnjaci manjina. Nadam se da će organi SDA potvrditi opredjeljenje za učešće na zajedničkim listama. U narednom periodu regionalni odbori će se izjasniti o principima učešća na zajedničkoj listi. Kada analizirate podatke različitih izbornih ciklusa, sasvim je očigledno da postoji potreba za zajedničkim nastupom na području RS-a onih stranaka za koje pretežno glasaju Bošnjaci. Imamo kapacitet da izaberemo najmanje dva poslanika u državni Parlament iz reda bošnjačkog naroda sa područja RS-a. Danas nemamo niti jednog, kazao je Ramić.

Dodao je kako smatra da je većina članstva SDA za učešće na zajedničkim listama i da se taj stav neće promijeniti. O terminu novog sastanka, od naših sagovornika nismo dobili odgovor.

Podsjećamo, koordinator Koalicije 1. mart Emir Suljagić najavio je, osim sa SDA, razgovore o formiranju zajedničke liste i sa SDP-om, SBB-om, SBiH, DF-om, SPP-om, HSP-om, Posavskom strankom, Strankom dijaspore i SDU. Do sada je potvrđeno učešće svih pobrojanih stranaka, izuzev SDP-a BiH, koji se izjasnio da neće.

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook